Acht praktische workshops onder begeleiding van top-trainers. Dit was AMT Diagnose Challenge 2021, powered by GMTO.
Donderdag 7 en vrijdag 8 oktober was het eindelijk zover. De eerste editie van AMT Diagnose Challenge, powered by GMTO. Op beide dagen namen bijna veertig autotechnici deel om in acht workshops de diagnosekennis te verruimen. Een terugblik in foto's op twee geslaagde en lange dagen!
De locatie van de AMT Diagnose Challenge was de vernieuwde TAC Academy. Hier vinden jaarlijkse tientallen trainingen plaats, voor zowel de autobranche als andere sectoren. Het is een zeer inspirerende locatie die (auto)techniek ademt.Bij Denso-trainer Richard Groot stond het aircosysteem centraal. Naast belangrijke montage en diagnose-informatie over het aircosysteem konden de autotechnici aan de slag met een storing. De aircoditioning werkt weer niet volgens de klant, na vervanging van de compressor. Wat is er aan de hand?Bij ACtronics doken de technici in de wereld van de elektronica. Wat gaat er schuil achter de deksel van een module? In drie verschillende opdrachten zochten de deelnemers naar de oorzaak. “Je haalt niet snel een module open”, vertelt een van de deelnemers, “maar deze workshop helpt wel bij nog beter de diagnosestellen of de module echt de oorzaak van de storing is.”Een workshop op de vermogensbank van TAC Academy mocht niet ontbreken. Deze Subaru heeft een vermogensprobleem bij flinke belasting. Hoe spoor je de oorzaak op? En welk nut heeft een vermogensbank in dit geval? Een spectaculaire én leerzame workshop, daar was iedereen het over eens.Bij de workshop van AMT Diagnose Challenge-partner GMTO leerde Martijn de Bruijn de deelnemers meer over het drukmeten met de scope. Hoe controleer je snel de motormechanische conditie met de incilinder drukmeting?Gino Keuter en Daniël Schimke werken bij ADIS-Technology GmbH. Met EuroDFT heeft het bedrijf een interessante Pass-thru-tool in handen waarmee je toegang krijgt tot de OEM-software van meerdere merken. Het inleren van trekhaken of sleutels is hiermee een stuk bereikbaarder en werd geoefend in deze workshop. Voor de deelnemers met weinig codeer-ervaring ging er een digitale wereld open.Snel en juist diagnosestellen met een multimeter. Dat stond centraal in de workshop Motorfiets diagnose, gegeven door Dries Jongejan van Motorcentrum Deventer. De deelnemers konden aan de slag met schema’s en een multimeter om te achterhalen waar de storing zich voordeed bij de drie verschillende motoren.Diagnose aan de aandrijfelektromotor stond centraal in de workshop van Tech360. Kennis van EV’s hebben is één, als je ze maar weinig in de werkplaats krijgt, doe je alsnog weinig ervaring op. “Zeker bij ons in België komt het nog veel minder voor”, zei een van de deelnemers. Hoe ga je om met hoogspanning? Onder toeziend oog van Anton van der Linden (GMTO) en Leslie Kraak (Tech360) moesten de deelnemers diverse onderdelen doormeten om te achterhalen wat er mis zou kunnen zijn.Bij Explora liet Steven Witte de deelnemers kennismaken met ADAS-kalibratie met het Texa-systeem. Waar moet je op letten bij een auto met radar en camerasystemen? Wat moet je vooral wel of niet doen? En hoe voer je een kalibratie op de juiste manier uit?
Op beide dagen viel er naast nieuwe kennis en contacten opdoen ook nog wat te winnen. Met je kersverse team kon je door het beantwoorden van negentien kennisvragen over de workshops de titel Teamwinnaar bemachtigen. Zowel op donderdag als vrijdag was het een spannende strijd en waren zelfs pittige bonusvragen nodig. Op donderdag won het team van Johan Brandhorst, Jeroen Zwinselman, Fabien Thevelein, Maikel Janssen en Filip Verhelst.
Op vrijdag bleek het zestal bestaande uit Vincent Hofman, Stefan Hemelaar, Rob Langwerden, Rik Vlieger, Roald Sars, en Jack Rozendaal de sterkste.
Naast winnen met je team kon iedere deelnemer nog de individuele prijs winnen. Op donderdag ging de award naar Bas van Nes. Gefeliciteerd!
Op vrijdag naar Stefan Nollet. Gefeliciteerd!
Genoten? “Jazeker!”, zei Gert ’s Heeren. “Ondanks de lange dag van 08.00-20.30 uur heb ik absoluut veel geleerd. Well done AMT en GMTO!”
De details per workshop
Heb je AMT Diagnose Challenge niet kunnen volgen? Dat is jammer, maar niet getreurd. De komende weken vind je op deze site de uitwerking per workshop.
AMT bedankt graag nog alle partners van AMT Diagnose Challenge: ACtronics, Denso, ADIS Technology, Tech360, Explora, Motorcentrum Deventer, TAC Academy en natuurlijk kennispartner GMTO.Bedankt en tot de volgende keer!
Tom studeerde HTS-Autotechniek aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen en specialiseerde zich in Automotive Services. Met zijn afstudeeropdracht stond hij aan de basis van het AMT Garageforum. Hierna groeide hij door binnen AMT. Eerst enkele jaren als redacteur en sinds mei 2013 naar hoofdredacteur van AMT.
Tom rijdt Renault, heeft een vrouw en twee dochters en zijn interesses liggen in snelle vierwielers en alles met vooruitstrevende techniek in zich.