Racen onder hoogspanning: zo werkt de HV-batterij in een Formule...
In 2014 na de Formule 1 afscheid van de atmosferische V8. Daarvoor in de plaats kwam een drukgevulde, hybride 1.6 V6. Met F1-kenner Robby Camps duiken we in de batterijtechniek.
In 2014 na de Formule 1 afscheid van de atmosferische V8. Daarvoor in de plaats kwam een drukgevulde, hybride 1.6 V6. Met F1-kenner Robby Camps duiken we in de batterijtechniek.
Sinds 2014 worden Formule 1-bolides aangedreven door een dubbel hybride systeem. Daarin werken twee elektrische systemen samen met een drukgevulde interne verbrandingsmotor. F1-techniekkenner Robby Camps dook in de techniek.
Dat de aandrijflijn in een Formule 1-auto complex is, is een understatement. De techniek combineert een veelheid aan systemen. We spreken dan ook niet over een motor, maar over een powertrain. Die omvat de verbrandingsmotor, turbo, hybridesystemen, HV-batterij en regelelektronica. F1-kenner Robby Camps duikt in drie delen in de techniek en ontrafelt de formule tot snelheid. In deel 1; de motor en turbo.
"In de Zandvoortse duinen is de stilte weergekeerd", schrijft AMT in 1964. Jim Clark (Lotus) heeft de Formule 1 van Zandvoort gewonnen en zal drie van de eerste vijf wedstrijden in dat seizoen winnen. Tweede is John Surtees (Ferrari); op 53,6 seconden. Ferrari moet dus iets ondernemen om: "de trotse rode Italiaanse racekleur niet synoniem te maken met het blozend rood der schaamte", schrijft AMT. Hoe Ferrari dat doet? Extra cilinders...
In deze Oog voor Techniek duiken we in de Formule 1. Hoe veilig zijn de F1-bolides, en hoe is het mogelijk dat coureurs na crashes op hoge snelheid ongedeerd uitstappen?
Dit jaar zien we in de Formule 1 de herintroductie van het befaamde grondeffect. Het maakte eerder furore eind jaren '70, begin jaren '80. In 1982 werd het reglementair verboden, om dan nu, 40 jaar later, een comeback te maken. Maar wat is het en hoe werkt het? En welke noviteiten zagen we dit F1-seizoen nog meer?
Wat heeft het achterlicht van een Formule 1-raceauto te maken met de allereerste overwinning van Max Verstappen? De meeste mensen zouden zeggen: eh… niks? Nou, dat speelde wel degelijk een rol. F1-liefhebber en -expert Robby Camps schijnt zijn licht op deze kwestie.
Wat zulke uiteenlopende dingen met elkaar te maken hebben? Simpel, je komt ze alle vier tegen in AMT eXtra. Jouw eXtra bron van technische informatie én video's naast het AMT magazine.
Sonic Equipment gaat samenwerken met Formule 1-analist Robert Doornbos. Wat we daarvan gaan merken? Nou, het eerste onderdeel van de samenwerking zie je al live in de Ziggo F1-studio. De desk van Rob van Gameren (de man met pet, bril en opmerkelijke racefeitjes) is een Sonic S9-gereedschapswagen. En by the way, die kist met inhoud kan je winnen…
F1-aerodynamica is complexe materie die continu evolueert. Toch merk je dat als leek niet echt. Het uiterlijk van de auto's wijzigt race na race nauwelijks. Sterker, de 2021-auto's lijken sprekend op die van 2020. Kijk je wat dieper, dan kom je allerlei armatuur tegen die de aero in goede banen leidt. In dit artikel leer je hoe al die vleugeltjes, flapjes en andere stukjes carbon een auto sneller maken.