Het 156 pagina’s tellende rapport toont de gevolgen van automatisering in het wegverkeer als het op verkeersveiligheid aankomt. Diverse verkeersongevallen worden aangehaald, waarbij de oorzaak vaak wordt gevonden in een falend ADAS-systeem. Niet omdat het systeem niet correct werkte, wel omdat de verwachting van de bestuurder hoger bleek te liggen.
Eigen schuld, dikke bult? Ja en nee. Als bestuurder blijf je verantwoordelijk, dat geeft elke autofabrikant aan. Maar het is toch kwalijk te noemen dat de werking van ADAS per automerk of model verschilt. En zelfs de softwareversie kan een rol spelen. Hoe kun je daar nou van op de hoogte zijn?
Nul verkeersdoden in 2050 moet, met hulp van automatisering, mogelijk zijn, aldus beleidsmakers. Een hele uitdaging met de huidige onduidelijk werkende systemen. Gelukkig, er wordt gewerkt aan standaardisatie, maar dat duurt nog even. Wat niet lang gaat duren, is dat diverse ADAS-systemen verplicht worden en ook in de APK-regelgeving gaat ADAS terugkomen.
Kortom: je móet er iets mee. Maar wat? En hoe? Wil je zelf kalibreren? Wat heb je dan nodig? Wat is er te koop? Of besteed je kalibreren, net als nu, uit? Pak zelf het stuur, voor automatisering jou stuurt.
ADAS in de praktijk staat centraal in AMT 12 welke vrijdag 20 december op de deurmat valt van abonnees. Ben je nog geen AMT-abonnee? Bekijk hier de mogelijkheden. AMT 12 sturen we je dan natuurlijk nog na, of lees hem hier digitaal.