Startproblemen in de winter (2010-2)
De vrieskou van de afgelopen weken heeft voor veel startproblemen gezorgd. Vaak wordt gezegd dat de capaciteit van een accu sterk afneemt bij lage ...
De vrieskou van de afgelopen weken heeft voor veel startproblemen gezorgd. Vaak wordt gezegd dat de capaciteit van een accu sterk afneemt bij lage ...
Tijdens het lezen van het artikel over de nieuwe brandstofcelbus van Mercedes-Benz in de AMT Nieuwsbrief, kwam er bij mij een vraag naar boven. Inzake nieuwe en 'milieuvriendelijke' aandrijflijnen probeert iedereen zo positief mogelijk over zijn systeem te zijn. Hierbij worden er in mijn opinie nogal eens zaken (bewust) onderbelicht. Zo ook in het geval van de brandstofcel, die waterstof als energiedrager gebruikt. Ik noem energiedrager omdat niet echt meer van BRANDstof gesproken kan worden.
Op foto's van auto's met ingeschakelde dagrijverlichting, zijn nooit de stadslichten aan. Ook op de weg zijn mij auto's opgevallen die alleen maar de ...
In AMT 2009/10 werd de nieuwe dieselmotor van Mazda beschreven. In de tekening van de verstelbare leidschoepen is, naar mijn mening, een fout geslopen. Bij de leidschoepen staan de woorden 'open' en 'gesloten' bij de verkeerde stand. Of heb ik het mis?
In AMT 2009/11 en 2009/12 is in de rubriek Geachte Redactie een discussie gevoerd over de zoektocht naar de 'optimale hybride'. Graag wil ik daar nog wat argumenten aan toevoegen:
In AMT-11 wordt melding gemaakt van de Exide ECM-accu. ECM staat voor Enhanced Cycling Mat. Deze accu is goedkoper dan een AGM-accu en ook geschikt voor kleinere micro-hybrides met start/stopsysteem. Het is mij niet duidelijk hoe deze accu constructief is opgebouwd en wat precies de verschillen (en voordelen) zijn met een conventionele loodzuuraccu en een AGM-type. Gaan we de ECM-accu ook in 'gewone' auto's zien en vervangt deze op den duur de traditionele loodzuuraccu? Wat is het prijsverschil tussen een ECM-accu en een AGM-accu?
In AMT-11 bent u ingegaan op mijn vraag over hybride rijden. Onder de kop 'Hybride opladen met koppeloverschot' gaat het erom, waar een hybride blijft die op de snelweg zijn accu oplaadt met koppeloverschot van de verbrandingsmotor, en in de stad op die accu rijdt. Uw antwoord is dat het probleem zit in de te dure energieopslag in de auto. Toch houd ik vol dat stroom produceren in de auto echt niet veel minder schoon is dan stroom uit het stopcontact tanken. Voor stadsritten hoeft niet veel stroom opgeslagen te worden, de auto kan ook nog veel energie regenereren bij remmen om stroom bij te maken. Mij lijkt dat een auto met 30 kW verbrandingsmotor en 50 tot 60 km actieradius op accustroom nu al realiseerbaar zou zijn, om heel schoon te rijden.
Onlangs had ik een discussie met een collega over variabele turbo's. Staan de schoepen bij laag motortoerental en lage belasting open om zoveel mogelijk uitlaatgas tegen het turbinewiel te laten stromen? Of staan ze juist dicht om de uitlaatgasstroom te richten op het uiteinde van de turbinebladen, zodat de turbo snel op gang komt? De kennistest op www.AMT.nl/kennistest en het artikel in AMT 7/8 over de turbo met variabele geometrie brengen mij alleen maar verder in verwarring over de werking van de leidschoepen in zo'n turbo. Hoe zit het nu echt?
Waar blijft de plug-in hybride met cvt-transmissie en acceptabele accu, die mede afhankelijk van zijn (met GPS gemeten) positie op de snelweg zijn overschot aan motorvermogen gebruikt om de accu's te laden, en in de stad puur elektrisch rijdt? Het moet toch heel makkelijk zijn met navigatie te bepalen op welk moment tijdens de rit het best de accu's geladen of ontladen kunnen worden? Een vierslagmotor werkt het gunstigst in verbruik en emissie bij vollast op maximum koppel. Bij snelwegtempo is niet dat volle koppel nodig om de snelheid te handhaven, het overschot kan gebruikt worden om stroom op te wekken. Dat is toch veel efficiënter dan stroom opwekken in een centrale, en vervolgens zeker meer dan 30% verlies lijden in het stroomtransport en opladen van accu's?
Geen vraag, maar een leerzaam praktijkgeval: Een klant merkte op dat het oliepeil kort na het verversen te laag was. De waarschuwing kwam van de olieniveausensor, de oliepeilstok wees daarentegen een normaal peil aan. Pas na enige tijd bleek dat het kunststof om het metaal van de peilstok los was gaan zitten.