"Met CARS iD kunnen bedrijven in de autobranche zichzelf en hun klanten met een snelle scan beschermen tegen kilometertellerfraude", zegt Erik Streurman van DiagnosES. "Tellerfraude is helaas een veel voorkomende vorm van fraude met personenauto’s en bestelwagens ondanks dat het per wet verboden is sinds 1 januari 2014. Met Cars iD heb je een eenvoudige en snelle manier om op kilometertellerfraude te scannen." Hoe werkt dat?
Alle modules onder de loep
Streurman: "Geknoei met de kilometerstand kan leiden tot onveilige verkeerssituaties als gevolg van technische mankementen. Een scan kan kostbare gebreken zichtbaar maken. De Autocom Cars iD software download informatie en kilometerstanden uit voertuigsystemen zoals motormanagementsystemen, centrale regeleenheden, airbagsystemen, climate control, stuurbekrachtiging en het airbag- en antiblokkeersysteem."
"Als er een ander chassisnummer gevonden wordt is dat een aandachtspunt, maar het kan verklaarbaar zijn. Een afwijkende kilometerstand is echter wél discutabel."
De informatie wordt overzichtelijk weergegeven in een rapportage die in een oogopslag zichtbaar maakt of de kilometertellerstand overeenkomt met de onderhoudshistorie van het voertuig en reparatievoorschriften van de autofabrikant.
CARS iD in de praktijk
De laptop of PC met daarop de CARS iD software geïnstalleerd, wordt met een interface op de EOBD-stekker van het voertuig aangesloten. Met behulp van een VIN-decoder kan het chassisnummer van het voertuig gescand worden.
De analyse begint door op System Scan te klikken en het voertuig en motorcode te selecteren. Nu scant CARS iD alle in het voertuig aanwezige en beschikbare systemen op foutcodes, of de VIN-nummers en systemen overeenkomen (en bij elkaar horen) en kilometerstanden. Als de scan voltooid is wordt de data naar de Autocom cloud gestuurd en start de analyse.
Fraudedetectierapport
Zodra de analyse voltooid is wordt er een fraudedetectierapport geproduceerd met alle in het voertuig aanwezige systemen, mogelijk aanwezige foutcodes en VIN’s en kilometerstanden. Afwijkende informatie waaruit opgemaakt kan worden dat de tellerstand gemanipuleerd is, wordt in het rapport rood gemarkeerd.
Bekijk de CARS iD demonstratie hieronder:
Geregistreerde tellerstanden
In bijna alle 28 EU lidstaten is tellerfraude verboden, een sluitende registratie is in de meeste landen echter de grote ontbrekende factor. Omdat er geen controle op is, worden tellers van occasions in de meeste landen teruggedraaid.
Tien landen, waaronder Nederland en België registreren de tellerstanden ook daadwerkelijk. Tellerstanden worden tussen de landen onderling helaas niet uitgewisseld.
Van de auto’s die in Nederland rondrijden waren er volgens Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT) op 1 december 2017 264.220 auto’s met een onlogische tellerstand geregistreerd. Dit heeft de Nederlandse consument en bedrijfsleven 396 miljoen euro gekost.
Wat kost het?
Ok, met Cars iD kun je jezelf dus wapenen bij het inkopen van een interessante occasion of aantoonbaar aan die geïnteresseerde klant laten zien dat de auto kloppend is. Maar wat kost het?
DiagnosES hanteert voor CARS iD een introductieprijs van € 1.050,- inclusief 12 maanden updates. Een jaarlicentie kost € 360,-..
Voor meer informatie over CARS iD kun je terecht bij DiagnosES.