Het bandenlabel zegt niets over de kwaliteit, het comfort of de slijtvastheid van banden. Het zegt niets over remmen, handling en wegligging op droog wegdek en niets over handling, wegligging, aquaplaning en zijdelingse grip op een nat wegdek. Evenmin zegt het iets over de tractie en zijdelingse grip op een besneeuwd wegdek.
Het bandenlabel zegt wel iets over het brandstofverbruik (zowel voor elektrische, als voor auto's met een verbrandingsmotor), over de grip op nat wegdek en over het rolgeluid (niet in de auto, maar er buiten). Het bandenlabel bestaat al sinds 2012 en de EU wil nu de zichtbaarheid verbeteren en meer informatie verstrekken. Maar milieu blijft belangrijker dan veiligheid.
Dit zijn de zes belangrijkste wijzigingen:
- Op het oude label waren er zeven klassen (van A tot en met G) over brandstofefficiëntie en grip-op-nat-wegdek. Dat zijn er nu nog vijf (A-E). De onderliggende labelwaarden zijn niet aangescherpt.
- Rechtsboven op het label staat nu een QR-code, die een koppeling heeft naar productinformatie.
- Op de labels van winter- en vierseizoenenbanden wordt het berg-en-sneeuwvloksymbool afgebeeld.
- De labelwaarde van het externe afrolgeluid wordt voortaan aangegeven met een letter A, B of C (plus het aantal decibels).
- Het bandenlabel bestond al voor personenauto's en lichte bedrijfsauto's en is er nu ook voor zware bedrijfsauto's.
- Linksboven is een enorme EU-vlag afgebeeld.
Wanneer gaat het in?
Op 1 mei 2021 moet je het label gebruiken voor banden die onder auto's zijn gemonteerd, maar ook voor banden in de losse verkoop. Bij het gebruik van het label hoort ook het productinformatieblad, dat toegankelijk is via de QR-code. Voor oude banden mag je tot 1 december 2021 nog wel het oude label gebruiken als die banden geproduceerd zijn tot en met DOT 1721 (dat is de 17e week van '21, dus vóór mei 2021).
Vanaf DOT 1821 moet je dus het nieuwe label plus het bijbehorende productinformatieblad tonen. Informeer dus bij je leverancier of jij de juiste documenten aanlevert als je banden verkoopt of nieuwe personenauto's, bedrijfswagens, bussen, kampeerwagens, caravans en/of aanhangwagens.
Hier zetten VACO, Bovag en RAI alles nog even voor je op een rij.