Videoserie over diagnosestellen met de scope, wat kun je verwachten?

Videoserie over diagnosestellen met de scope, wat kun je verwachten?
De videoserie wordt gepresenteerd door Thijs van Grinsven, AMT Autotechnicus van de Toekomst 2020.

Met grote regelmaat bewijst scope zijn nut bij uitdagende diagnoseklussen. Niet alle technici gebruiken het apparaat al. Omdat het ze ingewikkeld lijkt of omdat ze niet weten waar te beginnen, bijvoorbeeld. Om hen op weg te helpen maken we videoserie 'Diagnose met de Scope', waarin we stap voor stap opbouwen van de absolute basis tot het verrichten van complexere metingen. Wat kun je verwachten?

De serie wordt gepresenteerd door Thijs van Grinsven, die je kunt kennen als AMT Autotechnicus van de Toekomst 2020. In de werkplaats van zijn werkgever, AutoLab in Oss, legt hij in duidelijke taal en met verhelderende beelden uit hoe je tot een goede scopemeting komt. De eerste drie van in totaal acht video’s zijn inmiddels hier te bekijken.

Verschil tussen scope en multimeter

In de eerste video legt Thijs uit waarin de bekende multimeter en een scope verschillen. In grote lijnen doen de apparaten hetzelfde, alleen zet de scope de gemeten waarden uit tegen de tijd.

Voor bepaalde metingen is en blijft de multimeter een waardevol stuk gereedschap. In de video zie je in welke situaties een scope de voorkeur geniet.

Aansluiten van de scope

In de tweede aflevering leer je hoe je een scope aansluit. Voor bepaalde sensoren en autotypen bestaan er kant-en-klare break out-kabels. Wat als deze er niet zijn? Dan bouw je je eigen stekker en Thijs laat zien hoe je dat doet. Dan zijn er nog de zogenaamde ‘back pinning probes’, dunne meetpinnen. Hoe gebruik je die op de juiste manier en hoe moet je ’t zeker niet doen?

Je ziet tot in detail hoe je je eigen stekkers bouwt

De scope instellen

Of je nu gebruik maakt van een handheld scope, een GMTO-scope, de scope-functie van je tester of zoals Thijs de Picoscope: het principe van al deze apparaten is gelijk. Ook al kiest slimme software zelf de juiste instellingen, het is goed om zelf te weten wat de software aan het doen is, en of dit is wat je zou verwachten.

Daarom gaan we dieper in op de instelmogelijkheden. Wat staat er op de X- en Y-assen? Wat zijn divisies en waarvoor dient de trigger?

In de derde aflevering wordt uitgelegd hoe je de scope instelt

Complexere metingen

In de volgende afleveringen gaan we onder meer de distributietiming in beeld brengen en andere complexere metingen doen. Via een formulier onder de video’s hebben al meerdere kijkers aangegeven wat zij graag willen zien. Deze reacties verwerken we in de volgende afleveringen.

Wil je ook iets specifieks zien? Je wensen kun je hier doorgeven.

Voor abonnees

De videoserie wordt exclusief gemaakt voor AMT-abonnees, met uitzondering van de eerste. Die kun je ook met alleen een AMT.nl-account bekijken, om te zien wat je kan verwachten. Heb je wel een abonnement maar nog geen toegang tot de site? Via www.amt.nl/activeren regel je dit meteen. Houd je abonnementsnummer bij de hand, dan is het zo geregeld.

Elco testte jarenlang nieuwe auto’s en houdt van mobiliteit in de breedste zin van het woord. Ook van elektrische auto's en van andere slimme mobiliteitsoplossingen. Wel pleit hij voor een genuanceerde kijk op auto’s en de autobranche. “Het stoort mij dat politici en nieuwsmedia vaak nét niet genoeg weten van auto’s om er iets over te mogen beweren. En dat ze auto’s vaak net niet belangrijk genoeg vinden om zich er echt in te verdiepen."

Zijn eigen wagenpark kent twee posities. Eén daarvan wordt vast ingevuld door een gele Peugeot 306 Cabriolet, op de 'wisselplaats' vond je onder meer een Ford Mondeo Wagon met een - tot voor kort - extreem olieverbruik.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.