Ken je de AMT APK Keurmeester Quiz? Dan weet je dat je er niet bent met alleen de keuze voor goed- of afkeur. Daar neemt juryvoorzitter en PSB-APK-trainer Martin Pardoel geen genoegen mee. Logisch, een goede keuringsbeslissing kan je onderbouwen. En bij een goede uitleg horen de artikelnummers uit de APK-regelgeving!
Drie zitrijen
Mooi, dan is het woord aan juryvoorzitter Pardoel: “Tijdens de keuring van een Tesla Model S, met datum eerste toelating 12 maart 2018, ziet de keurmeester drie rijen stoelen in de auto. De voorstoelen en de achterbank zijn in rijrichting geplaatst. In de bagageruimte bevindt zich ruggelings tegen de achterbank nog een derde zitrij met twee zitplaatsen. Voor de duidelijkheid, die zijn achterwaarts gericht."
Van binnenuit
"Als de keurmeester de autogordels op die derde zitrij wil controleren blijkt de ontgrendeling van de achterklep niet te werken. Niet elektronisch van achter het stuur en ook niet vanaf de buitenkant aan de achterklep. Via de gesloten achterklep kan hij dus niet bij de autogordels komen.
Omdat de rugleuning van de achterbank geen ontgrendeling heeft, moet hij over de rugleuning van de achterbank kruipen om met de punt van zijn schroevendraaier de ontgrendelpal van de achterklep naar voren te drukken. Zo ontgrendelt het slot en kan de klep geopend worden."
"Als hij vervolgens zijn collega vraagt om de klep te sluiten, blijkt het slot goed te werken, en kan hij met zijn schroevendraaier de klep van binnenuit weer openen. Daarna kan hij de autogordels en de achterwaarts gerichte zitplaatsen via de achterklep op normale wijze controleren.
APK Goed- of afkeur?
"De keurmeester constateert dat de autogordels en de achterwaarts gerichte zitplaatsen achter in de auto in orde zijn. Dat brengt Pardoel bij de twee vragen van deze APK Keurmeester Quiz: “Wat is nu de juiste keuringsbeslissing en vooral: waarom?”
Weet je de juiste antwoorden? Vul het formulier in! Geef jij het perfecte antwoord, dan scoor je een eervolle vermelding in AMT en op AMT.nl. En je verdient natuurlijk… eeuwige roem.