Low-SAPS in een benzinemotor? Waarom?

Low-SAPS in een benzinemotor? Waarom?
RN 17-olie (en het equivalent voor de Renault-motoren in Mercedessen) is een Mid-SAPS-olie, waar voorganger RN0720 een Low-SAPS is. MPM meldt nog dat zijn RN-17 binnenkort ook leverbaar is in een 0W-20-variant.

AMT-lezer Dré Mollet worstelt met de RN 710- en de nieuwe RN 17-specificatie van Renault: "Ik zie dan een 0W-40 met verschil in ACEA A3/B3 en C3. RN 17 is een olie voor diesels. Toch schrijft Nissan deze specificatie voor bij zijn RS-motoren. Waarom Low-SAPS voor DI-benzinemotoren?" Extra vraag: "Voorkomt dit vervuiling in de inlaat? Dan is dat fijn te weten want veel DI-motoren hebben daar last van."

We leggen Mollets vraag voor aan Daan Schoonhoven. Hij is technisch product specialist bij MPM Oil. Schoonhoven begint bij de RN 0700 / 0710 specificatie. “Onze 06000S 0W-40 HPS is gekoppeld aan die specificatie. Dat is een High-SAPS-olie (of eigenlijk Standaard-SAPS) die sinds 2007 voor zowel Renault benzine- als dieselmotoren wordt voorgeschreven.”

Dan de RN 17: “Die specificatie wordt exclusief voorgeschreven bij Euro 6-dieselmotoren en -GDI-motoren vanaf 2019. Dat gaat dus om de aangescherpte Euro 6d Temp emissie-eisen. De specificatie is gebaseerd op de ACEA C3-normering. Dat houdt in: Mid-SAPS ‘catalyst compatible’ motoroliën. Kortom, ze zijn zowel bedoeld voor diesels met DPF als voor benzinemotoren met GPF’s.”

Low of Mid?

Dré Mollet spreekt in zijn vraag over Low- en niet over Mid-SAPS. Schoonhoven begrijpt dat: “Renault’s RN 0720 is gebaseerd op de ACEA C4 Low-SAPS-specificatie. Die komt voor bij specifieke dieselmodellen met bouwjaren tussen 2007-2018. Moderne motoren van Renault hoeven niet meer over een Low-SAPS ACEA C4 motorolie te beschikken. Ze kunnen met een Mid-SAPS ACEA C3 gesmeerd worden, zonder negatieve gevolgen voor de smering of het uitlaatgasnabehandelingsysteem.”

Trend?

Of die stap van Low- naar Mid-SAPS een trend is, durft Schoonhoven niet te zeggen. Wel ziet hij bijvoorbeeld meerdere Jaguar-LandRovers en Mazda's de overstap maken van op ACEA C1 (Low-SAPS) gebaseerde specificaties naar specs op basis van ACEA C2 en C5 (Mid-SAPS).

Dus voor de duidelijkheid: “Modellen die de RN 0720-specificatie eisen, mogen nóóit door een RN 17 of RN 0700 / 0710 vervangen worden. Ze vragen immers Low-SAPS.” Maar: “Modellen die de RN 0700 / 0710 eisen (High-SAPS), mogen wél vervangen worden door de RN 17 specificatie, mits de viscositeit gelijk is.”

Olie en inlaatvervuiling

Duidelijk. Dan Dré Mollets extra vraag. Voorkomt RN 17-olie vervuiling van het inlatspruitstuk? Die is lastiger te beantwoorden. Schoonhoven legt uit dat olie bij kan dragen aan die vervuiling, maar meestal niet de belangrijkste bron is: “Een verstoorde verbranding geeft vuilere uitlaatgassen en via de EGR komt die vervuiling in het inlaatspruitstuk terecht.”

Maar: “In additieven is RN 17 een upgrade. Dat kan zorgen voor een stabielere smering zodat er een fractie minder olie in het verbrandingsgas terecht komt.”

Erwin den Hoed

Erwin den Hoed

Adjunct Hoofdredacteur

Erwin deed HTS Autotechniek, werkte bij DAF Trucks en werd bedrijfseconoom in Tilburg. Hij maakte een uitstapje naar de bakkerijwereld en kwam in 2001 naar AMT. Zijn doel toen: "Artikelen maken waar ik trots op ben". Zijn doel nu: "Mijn lezers en websitegebruikers blij maken." Eigenlijk is er in al die jaren dus niets veranderd...

Email: erwindenhoed@vmnmedia.nl

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.