Als ze ergens verstand van hebben bij Innovam, dan is het van opleiden van vakmensen in en voor de mobiliteitsbranche. Een vaardigheid die momenteel meer van pas komt dan ooit, nu vrijwel elk bedrijf te maken heeft met een hardnekkig personeelstekort. Zij-instromers kunnen wat Yvo van Rotterdam betreft een mogelijkheid zijn om die tekorten op te lossen. Volgens de consultant van Innovam is een zij-instroomtraject vooral interessant voor carrièreswitchers en herintreders en voor bedrijven die vakmensen zoeken.
Successen kopiëren
Innovam ontwikkelde het zij-instroomconcept eerst voor de tweewielerbranche. Na bewezen succes pasten ze het ook toe in de schadebranche. Van Rotterdam daarover: “Acht jaar geleden startten we met een zij-instroomtraject voor bedrijven in de tweewielersector om hen te helpen de groeiende vraag naar personeel het hoofd te bieden. Dat heeft tot dusver 60 nieuwe medewerkers opgeleverd. In de schadebranche hebben we sinds de start vorig jaar, inmiddels al 40 kandidaten."

"En nu volgen de caravan- en camperbranche en de autotechniek. Het doel van elk traject is om zij-instromers in een verkort traject van vier maanden op te leiden tot declarabel inzetbare nieuwe medewerkers. En zij die willen, kunnen doorleren voor een mbo-diploma. Dit doen we in samenwerking met de ROC’s.”
Het blijkt dat mensen vooral vanuit passie besluiten om zij-instromer te worden. “Bijvoorbeeld iemand die hobbymatig met (klassieke) auto’s of andere vervoermiddelen actief is. Soms zijn het hoogopgeleide mid-career mensen die met hun handen aan het werk willen. Maar ook goed opgeleide migranten die in hun thuisland binnen het werkveld actief waren. In de meeste gevallen zijn dit getalenteerde en bovenal gepassioneerde kandidaten. Het gaat om mensen die echt iets kunnen en willen en die een heel bewuste keuze hebben gemaakt.”
Verkorte route
Van Rotterdam kenmerkt het traject als een verkorte route om bij een mobiliteitsbedrijf aan het werk te gaan. “Geen verkorte route in de zin van zo snel mogelijk doorgroeien naar bijvoorbeeld eerste autotechnicus, maar een kansrijk traject voor een carrièreswitch."

"Daarbij geldt dat de rol van het leerbedrijf voor zij-instromers net zo belangrijk is als voor jonge(re) stagiaires. Je moet de tijd nemen om de zij-instromer goed te begeleiden. Temeer omdat het traject na twee lesdagen in de week in het begin, overgaat in een lesdag per twee weken. De overige dagen zijn praktijkdagen bij het leerbedrijf. Innovam regelt de selectie, verzorgt de opleiding en ondersteunt het leerbedrijf bij de begeleiding. Zo zorgen we samen voor goed opgeleide nieuwe medewerkers. Daar zijn voor leerbedrijven overigens geen kosten aan verbonden.”
“Ben jij op zoek naar gemotiveerde en bovenal gepassioneerde nieuwe medewerkers? Heb je als bedrijf moeite met het vinden van personeel en wil je kunnen vertrouwen op selectie, ondersteuning en begeleiding door een professionele partij? Of ben je zelf toe aan een carrièreswitch naar de mobiliteitssector? Dan nodig ik je uit om eens te kijken op onze website en contact met ons op te nemen.”
Dit artikel is gesponsord door Innovam.