Erkende garagebedrijven moeten de tellerstanden van alle personenvoertuigen, lichte bedrijfswagens en motorfietsen bij RDW registreren. Van voertuigen die als motorfiets geregistreerd zijn (ook driewielers, waaronder trikes) en met een motorrijbewijs gereden mogen moet per 1 juli ook de tellerstand van geregistreerd worden. Registratie is verplicht in de volgende gevallen:
- Bij opname in de bedrijfsvoorraad
- Bij de tenaamstelling
- Bij reparatie, onderhoud en bandenwissel (geen minimumbedrag)
- Bij afmeldingen voor export
- Bij afmeldingen voor demontage (optioneel)
Vervallen €150,- grens
Nog een belangrijke wijziging. Voor het registreren van tellerstanden komt de ondergrens van het factuurbedrag van € 150,- bij reparatie, onderhoud en bandenwissel te vervallen. Dit betekent dat er straks nog meer standen worden doorgeven aan de RDW. Zo ontstaat een completer overzicht van de tellerstanden op verschillende momenten.
Inzicht in tellerstanden
De informatie over tellerstanden van motorfietsen is vanaf 1 juli 2021 beschikbaar. Zo kunnen eigenaren bij verkoop van hun motor de potentiële kopers een overzicht van geregistreerde tellerstanden (bijvoorbeeld met het RDW-Voertuigrapport) bieden. Voor meer informatie hierover kijk je bij RDW op de pagina Tellerregistratie voor motoren of bekijk de animatie over Tellerstanden hieronder:
Gezamenlijke wens
Tellerregistratie is een gezamenlijke wens van de overheid, de Vereniging Aanpak Tellerfraude en de motorbranche. De registratie moet economische fraude tegengaan en de verkeersveiligheid verbeteren. RDW beheert het register met tellerstanden en geeft op basis van die informatie een overzicht in het RDW-Voertuigrapport.