Mirjam van der Kooij is adviseur arbeidsomstandigheden voor OOMT. Zij maakte tijdens het webinar duidelijk waarom je een RI&E serieus moet nemen: “Het is een wettelijke verplichting. Maar ik zeg altijd: je moet hem willen hebben. Het is namelijk een kans om echt inzicht te krijgen in risico’s binnen je bedrijf.” Veel ondernemers ervaren de RI&E als een lastige, extra taak. Volgens Van der Kooij is dat onterecht: “Het is niet alleen een checklist. Het helpt je bij het verbeteren van arbeidsomstandigheden en het voorkomen van problemen.”
Kijk hieronder de webinar terug:
Praktijkervaring uit de branche
Simon Verhoeven is Manager Operations bij Biesieklette en deelde zijn ervaring uit de praktijk. Hij stelde de RI&E voor zijn bedrijf zelf op en ervaart dagelijks de voordelen: “We hebben meer overzicht en inzicht gekregen in de risico’s. Dat geeft echt grip en rust.” Fietsenstallingsbeheerder Biesieklette liet de RI&E vroeger door een externe partij uitvoeren. Toch gaf dat volgens Simon Verhoeven te weinig controle: “We kregen alleen maar losse Excel-bestanden. Het was onoverzichtelijk en ik had geen grip op de situatie.” Inmiddels werkt het bedrijf met het Arbo Management Systeem van OOMT, waar alles centraal wordt bijgehouden. “Het systeem geeft structuur. Alle risico’s en actiepunten staan duidelijk op één plek.”
Starten is het moeilijkst
Voor veel ondernemers voelt het starten met een RI&E als een enorme drempel. Ook uit de reacties tijdens het webinar bleek dat. Mirjam van der Kooij begrijpt dat gevoel, maar benadrukt dat het vooral een kwestie is van beginnen: “Met de juiste tools en een beetje hulp kom je er vanzelf doorheen. Het systeem leidt je stap voor stap.” OOMT biedt hiervoor workshops en ondersteuning aan. Mirjam van der Kooij is enthousiast: “In een halve dag krijg je 80% van je RI&E ingevuld. En dankzij de tips van collega-ondernemers lukt het de rest zelf vaak ook.”
Veelvoorkomende risico's
Elk bedrijf heeft zijn eigen risico’s, afhankelijk van de werkzaamheden. Voor Simon Verhoeven waren sommige risico’s opvallend: “Ongewenst gedrag door bezoekers was een belangrijk aandachtspunt. Vooral omdat onze stallingen vaak op ongewone uren open zijn.” Hij legde uit dat het systeem hem hielp om dit risico concreet te maken en aan te pakken: “We hebben nu fysieke maatregelen getroffen, zoals afsluitbare ruimtes en vaste telefoons om hulp in te roepen. Daarnaast trainen we medewerkers in het de-escaleren van situaties.”
Mirjam van der Kooij wees tijdens het webinar op andere veelvoorkomende risico’s binnen de mobiliteitsbranche: “Veiligheidsrisico’s, zoals werken op hoogte of met zware materialen, komen vaak voor. Maar je moet ook kijken naar lange termijn risico’s, zoals lichamelijke belasting of gehoorschade.” Volgens haar zijn de gevolgen van die risico’s niet altijd direct zichtbaar: “Vandaag voel je je misschien nog fit, maar wat gebeurt er over tien jaar? Goede maatregelen helpen om klachten en ziekte op lange termijn te voorkomen.”
Hulp en ondersteuning
Het ArboManagementSysteem (AMS) van OOMT biedt ondernemers tools om eenvoudig aan de slag te gaan met hun RI&E. Het systeem maakt risico’s inzichtelijk, zet maatregelen om in concrete actiepunten en stuurt herinneringen bij openstaande taken. Mirjam van der Kooij: “Naast het systeem zijn er handleidingen, e-learnings en workshops. En de Servicedesk van OOMT staat altijd klaar om vragen te beantwoorden.” Ook Simon Verhoeven adviseerde collega-ondernemers om niet te lang te wachten met het invullen: “Begin gewoon. Het kost wat tijd, maar het levert veel op. Je hebt meer controle en je weet zeker dat je aan de eisen voldoet.”
Boetes en verplichtingen
Een RI&E is niet alleen nuttig, maar ook verplicht. Mirjam van der Kooij waarschuwde: “De boetes bij het ontbreken van een RI&E kunnen oplopen tot duizenden euro’s. En als er een ongeval plaatsvindt, wordt het nog duurder.” Toch hoopt ze dat ondernemers het niet alleen voor de boetes doen: “Je maakt een RI&E voor jezelf en je medewerkers. Je wilt toch dat iedereen veilig en gezond kan werken?”
Meer informatie
Wil je ook aan de slag met je RI&E? Bezoek de website van OOMT en ontdek welke ondersteuning beschikbaar is: https://www.oomt.nl/arbo/rie-risico-inventarisatie-en-evaluatie
Dit artikel is gesponsord door OOMT.