Waarom geven jullie binnen CarProf Valentijn zoveel aandacht aan werkveiligheid en ARBO?
“Ik heb jarenlang gewerkt als autotechnicus. Ik weet vanuit de praktijk hoe belangrijk een veilige werkomgeving is. Mijn laatste werkgever had zijn ARBO-zaken goed op orde. Dat was een goede basis voor mijn eigen bedrijf. Vanaf de eerste dag dat ik voor mijzelf begon, heb ik doorlopend geïnvesteerd in werkveiligheid. Eerst deed ik dat alleen, nu samen met het team. Goede werkomstandigheden horen bij goed werkgeverschap, vind ik.”
Welke ARBO- en veiligheidsmaatregelen hebben jullie in de werkplaats genomen?
“We hebben dit pand nieuw laten bouwen. We konden alles indelen en inrichten zoals we dat zelf wilden. Er is veel natuurlijk licht in de werkplaats. Elke hefbrug heeft een eigen toegangsdeur. Met het oog op elektrische en hybride voertuigen is de vloer voorzien van een antistatische coating. De compressoren van het luchtgereedschap staan buiten de werkplaats in een aparte ruimte. Dat scheelt heel veel geluid. Verder hebben we akoestische panelen geplaatst om de geluidsdruk te verminderen. Het enige geluid wat je in de werkplaats hoort, maken we zelf.”
Hoe gaan jullie om met het gebruik van Persoonlijke Beschermingsmiddelen?
“Bij elke werkplek en bij elke gereedschapswagen ligt een set Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM’s). Zo maken we de drempel om veilig te werken zo laag mogelijk. Bij elke gereedschapskist en bij elk apparaat ligt gehoorbescherming, een mondkapje, handschoenen en een veiligheidsbril. Het is klaar voor gebruik. Je hoeft dus nooit ver te lopen om het te pakken.”
Hoe maken jullie medewerkers bewust van het belang van veilig werken?
“Bewustwording is de eerste stap richting een veilige werkplek. We organiseren regelmatig veiligheidsbijeenkomsten met alle medewerkers. Tijdens elke bijeenkomst behandelen we een ander veiligheidsonderwerp. We hebben ook duidelijke werkafspraken met elkaar gemaakt. Als iemand op een niet-veilige manier werkt, dan spreken we elkaar daar op aan. Elke twee maanden controleert iemand van het team het gereedschap en de equipment op slijtage en defecten. Dat is elke keer iemand anders. Op die manier blijft iedereen nadenken over veilig werken.”
Zo te horen steken jullie bovengemiddeld veel tijd, moeite en geld in werkveiligheid. Levert dat nog meer op dan alleen een veilige werkomgeving?
“Wanneer je als autotechnicus aan een auto werkt, moet je er op kunnen vertrouwen dat alles om je heen veilig is. Van de hefbrug en het handgereedschap tot de inhoud van EHBO-doos. Een veilige werkomgeving zorgt dat je je werk op een prettige manier kan doen. Het voorkomt uitval en ziekte en het draagt bij aan een goede werksfeer. Dat is ook een voordeel als we nieuwe medewerkers zoeken. Als een leerling of sollicitant onze werkplaats ziet, dan willen ze graag bij ons komen werken.”
Veilig werken: van PBM’s tot RI&E
Veilig en gezond werken is voor iedereen belangrijk. Ben jij goed op de hoogte van alle regels? Volgens de Arbowet moeten alle bedrijven met medewerkers bijvoorbeeld beschikken over een actuele Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Wil je weten hoe je dat voor jouw bedrijf regelt? OOMT helpt! Klik op deze link en ontdek hoe je een RI&E opstelt en bijhoudt.
Dit artikel is gesponsord door partner OOMT