We moeten allemaal langer doorwerken. Een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid is dan onmisbaar. Het goede nieuws is dat je hier als medewerker en werkgever zelf veel aan kan doen. Tijdens het OOMT-webinar praat presentatrice Sandy Nijhuis met expert gezond werken & duurzame inzetbaarheid Francel Vos en OOMT-coach Ellen Koers. Deelnemers kunnen reageren via Zoom. Sandy Nijhuis opent met de vraag ‘Is er in jouw bedrijf aandacht voor gezond werken?’ De helft van alle deelnemers is het met deze stelling eens, de andere helft niet of niet helemaal.
Bekijk hier het webinar terug:
Leefstijl
Gezond blijven in je werk gaat over leefstijl, hoe je werkt en hoe je samenwerkt. Veilig werken en Arbo-maatregelen horen er ook bij, maar komen in dit webinar niet aan bod, benadrukt Sandy Nijhuis. Leefstijl gaat over eten en drinken, werkdruk, balans tussen werk en privé en financiële stabiliteit. “Dat is allemaal met elkaar verbonden”, zegt Francel Vos. “Ongezond eten heeft invloed op overgewicht. Minder bewegen en stress over werk of geld kunnen ook overgewicht veroorzaken. Lichamelijke klachten kunnen geestelijke klachten veroorzaken.”
Fruitmand
Een ongezonde leefstijl ontstaat vanuit bepaalde gewoontes. Die zijn lastig te doorbreken. Gezonder leven en werken begint met kleine stapjes, adviseert Ellen Koers. “Ik was laatst bij een bedrijf waar de werkgever een fruitmand in de kantine had neergezet. Dat lijkt iets simpels, maar het vergroot de bewustwording rondom gezond eten, bewegen en gezond leven.” Naast overgewicht is werkstress een punt van aandacht in de mobiliteitsbranche. Op de vraag ‘Hoe vaak ervaar jij werkstress?’ antwoordt meer dan 80 procent van de deelnemers ‘vaak’ of ‘soms’, 11 procent ‘altijd’ of ‘bijna altijd’ en 3 procent ‘nooit’.
Werkdruk of werkstress
“Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen werkdruk en werkstress”, vervolgt Francel Vos. “Werkdruk betekent dat je veel werk doet dat snel af moet. Dat kunnen we prima aan. Behalve als het continu is, zonder een moment van pauze. Als je niet kan herstellen van hoge werkdruk dan raak je uitgeput. Dan ontstaat werkstress.” Een kort lontje, slecht slapen en vergeetachtigheid zijn allemaal signalen van stress. “Door het personeelstekort moeten minder mensen meer werk doen. Het werk wordt moeilijker en je moet zorgen dat je alles bijhoudt. En dat moet je allemaal ook nog eens combineren met een druk privéleven.”
Autonomie
Voor werkdruk en werkstress geldt hetzelfde als voor leefstijl. Veranderen begint met kleine stapjes. Ellen Koers: “Als OOMT-coaches praten we dagelijks met werknemers en werkgevers. Vaak kan een werkgever de werkdruk met kleine aanpassingen verlagen. Bijvoorbeeld door medewerkers werk te laten doen waar ze goed in zijn. Of door medewerkers meer autonomie te geven, en de vrijheid om hun werktijd zelf in te delen.” Ga het gesprek aan, is haar advies. “Praat met elkaar. Kijk naar knelpunten en zoek samen naar oplossingen. Kom je daar als werkgever of medewerker zelf niet uit? Durf hulp te vragen. Bijvoorbeeld aan OOMT. We helpen je graag op weg.”
Terugkijken
Webinar terugkijken? Wil je het OOMT-webinar ‘Gezond de toekomst in’ terugkijken?
Dit artikel is gesponsord door OOMT. Ontdek hun partnerdossier…