Fijnstof-meettechniek uit tunnelbouw werkt bij autobedrijven

Fijnstof-meettechniek uit tunnelbouw werkt bij autobedrijven
Fource levert de AREX 500 met een solide rolwagen.

Sinds de verplichting om bij elke apk van een Euro V- en VI-diesel de deeltjesteller te gebruiken, heeft LKQ Fource al heel wat fijnstofmeters van de AREX 500 uitgeleverd. Het is de eerste keer dat deze uit de tunnelbouw afkomstige meettechniek in de werkplaatsen van autobedrijven wordt gebruikt. En het werkt.

Het aantal diesels is door diverse marktomstandigheden redelijk op niveau gebleven. Sommige garagehouders hebben de ontwikkelingen even aangekeken, maar aangezien de gemiddelde klant die onderhoud en apk combineert, goed is voor vijfhonderd euro omzet, wil niemand dat werk mislopen. Dat verklaart de aanhoudende verkoopcijfers van de AREX 500. Voorlopig zullen niet alleen personenauto's, maar ook bedrijfswagens en campers een belangrijke doelgroep voor autobedrijven blijven. Inmiddels is het kalibreren van de eerste AREX-testers begonnen en na de zomer is AREX gereed om dit ook op locatie te doen.

Partners: LKQ Fource en AREX

LKQ Fource heeft gekozen voor de deeltjesteller van AREX. De eenvoudigste methode om fijnstof te tellen is ioniseren. De deeltjes worden elektrisch geladen en in een meetcel geteld. Deze 'Ionisation Particle Counter' of 'diffusion charging' (DC) is een nauwkeurige, betrouwbare en robuuste meetmethode. De AREX 500 heeft een eenvoudig te bedienen digitaal touchscreen: rood is afkeur, groen is goedkeur. Ook de extra lange slang van 3,5 meter bewijst elke dag zijn nut bij lastig te bereiken uitlaten.

Een fijnstofmeter hoort op een rolwagen”

Nanodeeltjes meten vereist nanotechniek

Roet meet je met een roetmeter en fijnstof met een fijnstofmeter. De oorzaak van een vervuilde uitlaat is roet en dat kan duiden op een defect of afwezig filter. Bij een meting boven 250.000 deeltjes kun je zeker zijn dat het filter defect is. In Duitsland en België is de norm 250.000 deeltjes, Zwitserland houdt als grens 100.000 deeltjes aan, maar in Nederland is de norm 1.000.000 deeltjes per kubieke centimeter voor APK I en II bij Euro 5 & 6. Dit betekent dat de tester in Nederland een veel grotere kans op interne vervuiling heeft. De manier van meten speelt echter ook een rol. Wil je een vervuilde meetkamer voorkomen en twijfel je? Je kunt eerst een korte meting doen in het vrije metingsprogramma door de sonde in de buurt van de uitlaat te houden. Dat is geen officiële apk-meting, maar vaak al voldoende. Het heeft geen zin om het toerental van de motor te verhogen; stationair is voldoende en voorkomt vervuiling.

De AREX 500 heeft een eenvoudig te bedienen digitaal touchscreen en een extra lange slang voor lastig te bereiken uitlaten.
De AREX 500 heeft een eenvoudig te bedienen digitaal touchscreen en een extra lange slang voor lastig te bereiken uitlaten.

Laboratoriumtechniek in de werkplaats

De techniek van fijnstofmeting is afkomstig uit de tunnelbouw en wordt nu voor het eerst in de werkplaatsen van autobedrijven gebruikt. Eigenlijk hoort zo'n ingenieus instrument niet op de werkplaatsvloer en daarom levert LKQ Fource de AREX 500 compleet met een solide rolwagen. Dergelijk gevoelige apparatuur vereist ook secuur werken. Let er op dat er geen vocht in de einddemper staat, want water kan een tester beschadigen. Gebruik de tester bij voorkeur in een verwarmde ruimte; RDW schrijft minimaal 10°C voor de werkplaats voor. Dat verkort en vergemakkelijkt de opstartprocedure.

Nieuw filter en toch afkeur?

De uitdaging van autobedrijven is om klanten te overtuigen van de uitslag van de deeltjestest. Klanten vragen zich namelijk af waarom er iets mis zou zijn met hun auto als er geen diagnoselampje brandt. Heb je een nieuw fijnstoffilter gemonteerd, ga dan eerst rijden, want direct na de montage kan de deeltjesteller nog steeds een hoge uitslag meten. Dat daalt snel na een korte rit en na ongeveer vijfhonderd kilometer worden er geen deeltjes meer geteld. Zet de deeltjesteller ook in bij occasions of inruil, want het is handig om te weten of het fijnstoffilter goed werkt. Maar blijf de meting aan dezelfde auto niet herhalen in de hoop dat de deeltjes onder het miljoen blijven; de grens is ruim genoeg en vergeet niet dat het reinigen en vervangen van roetfilters ook gewoon werk oplevert.

Dit artikel is gesponsord doorLKQFource.

Jan-Paul Poldervaart, de nieuwe Commercieel Directeur van Automotive MediaVentions: “Zolang de overheid een inconsistent beleid voert, zal het een uitdaging blijven om nieuwe en tweedehands EV’s aan de man te brengen.”

De klantreis moet kort en aangenaam zijn

Jan-Paul Poldervaart is de nieuwe Commercieel Directeur van Automotive MediaVentions, bekend van occasionsites als AutoTrack, Gaspedaal.nl en AutoWereld.nl. Als schakel tussen het autobedrijf en de consument is het zijn missie om het koopproces zo goed mogelijk te stroomlijnen.

OOMT webinar: veilig werken met machines en gereedschap

OOMT webinar: veilig werken met machines en gereedschap

Veilig werken is een belangrijk thema in de autobranche, vooral nu elektrische auto's steeds meer voorkomen. Het onderhoud van deze vervoersmiddelen vereist specifieke vaardigheden en procedures. Daarnaast blijft het onderhoud van de grootste groep - de traditionele brandstofauto's - een essentieel onderdeel van het werk. Hoe zorg je ervoor dat je risico's vermijdt? En hoe breng je veilig en gezond werken onder de aandacht? Daarover gaat het komende OOMT-webinar.

Niels Smelter: “De service van AA-Equipment Support is uitstekend; een betrouwbare partner.”

Launch X-431 optimaliseert werkplaats-efficiëntie

Niels en Saskia Smelter namen in 2017 het bedrijf van hun (schoon)vader over. Sindsdien concentreren zij zich als ervaren universele garagisten op het wagenpark van Hengelo en omgeving, én op kampeerauto's. Auto en Camper Smelter beschikt sinds 2019 zelfs over een eigen werkplaats en stallingsruimte voor campers. Waarom kiest Niels voor het Launch X-431 diagnoseapparaat?

"OOMT biedt soms meer dan ik weet"

"OOMT biedt soms meer dan ik weet"

Ruth Lokhorst van Autobedrijf Lokhorst-Zoet in Elburg liet onlangs een gastvrijheidscheck via OOMT doen om te kijken wat hun klanten ervaren en waar de verbeterpunten zitten. Dat kan veel waardevolle inzichten opleveren, ook als je juist een heel fijn bedrijf weet te runnen. "Ik zie genoeg dingen die verbeterd kunnen worden."

Zo ziet verontreiniging door koelvloeistof in een EGR-koeler eruit

Koelvloeistof in het uitlaatsysteem: een serieus probleem - maar wat...

Het probleem van koelvloeistof in het uitlaatsysteem is een serieuze kwestie, vooral als er een turbo in het spel is. Gewaarschuwd door eerdere berichten over dit onderwerp, vermoedt een ervaren monteur dat hij alert te werk moet gaan bij een Volkswagen Golf 1.5 TSI uit 2018. Bij een korte inspectie zag hij namelijk in het uitlaatsysteem sporen van vermoedelijk koelvloeistof. Hoe kan dat en nog belangrijker: hoe los je het op?

Hoe AD Garage de groei van Bergmans Auto's versnelt

Hoe AD Garage de groei van Bergmans Auto's versnelt

Stel je een krachtig trio voor van distributeur, grossier en garagebedrijf. Samen vormen ze een drietrapsraket naar succes en dat is precies wat Doyen Auto, Autodistribution en AD Garage doen. Tom Bergmans van Bergmans Auto's in Veldhoven legt uit hoe AD Garage hem helpt groeien.

Rogier Roet, formulemanager van AutoFirst.

AutoFirst: topservice en efficiënte bedrijfsvoering

AutoFirst komt uit het BOVAG ROSA onderzoek als een van de best gewaardeerde garageformules van Nederland. Dankzij effectieve marketingondersteuning en een modulaire aanpak helpt AutoFirst autobedrijven met een hogere klanttevredenheid, een betere bedrijfsvoering en personeelswerving. Hoe doet AutoFirst dat?

OOMT begeleidt en adviseert leermeesters voor succesvolle studenten

OOMT begeleidt en adviseert leermeesters voor succesvolle studenten

Om studenten succesvol hun opleiding af te laten ronden is de rol van een leermeester essentieel. Sinds afgelopen jaar richt een BBL-adviseur van OOMT zich op deze groep, waarbij hij in een driehoek werkt met het leerbedrijf, de student en het ROC. "Als een leermeester succesvol is, dan is de kans groter dat een student dat ook is."