Gesponsord

Bedrijfsautotechnicus Martin Ruiter: 'Leerlingen opleiden doen we samen'

Bedrijfsautotechnicus Martin Ruiter: 'Leerlingen opleiden doen we samen'
Martin Ruiter, Roordink Bedrijfswagens.

Martin Ruiter is leermeester sinds 2019. In de werkplaats van Roordink Bedrijfswagens in Zwolle begeleidt hij, samen met zijn collega's, aanstaande bedrijfsautotechnici tijdens hun opleiding. "Ik vind het leuk om de jonge generatie op weg te helpen, en ik lever graag een bijdrage aan de toekomst van mijn vak."

Waarom ben je leermeester geworden? Wat maakt het opleiden van jongeren interessant?

“Ik vind het leuk om een jonge generatie technici op weg te helpen. Ik doe het ook voor de toekomst van mijn vak. Met goede begeleiding krijgen nieuwe bedrijfsautotechnici een goede basis mee. Binnen ons bedrijf sta ik er niet alleen voor. Ik begeleid leerlingen samen met de chef werkplaats. Mijn andere collega’s helpen ook mee. Als het druk is, of als ik bezig ben met een lastige klus, dan springen ze bij. Het is teamwerk.”

Wat zijn de belangrijkste lessen die je tijdens de leermeestertraining hebt geleerd?

Als je alles voordoet, leren ze niks”

“Tijdens de training heb ik geleerd wat er allemaal bij komt kijken als je leermeester bent. Bijvoorbeeld op welke manier je instructies en feedback kunt geven en hoe je leerlingen motiveert.”

Heb je zelf een goede leermeester gehad?

“Ik heb meer dan één leermeester gehad. Ik ben op mijn zestiende begonnen met sleutelen. Toen ik opging voor eerste monteur, had ik een leermeester die al jaren in het vak zat. Hij heeft me veel praktische dingen geleerd. Wat ik me vooral van hem herinner, is dat hij altijd tijd voor me had. De rust en de tijd nemen, en écht aandacht geven, dat probeer ik als leermeester zelf ook voor leerlingen te doen.”

Hoe motiveer je leerlingen?

“Door zelf positief te zijn over wat ik doe. Niet alleen over mijn werk, ook over het bedrijf. Ik houd van mijn vak. Dat probeer ik uit te stralen en op leerlingen over te dragen.”

Hoe haal je het beste uit iemand die het vak leert?

“In elk geval niet door alles voor te kauwen en leerlingen heel erg op de vingers te kijken. Mijn advies voor de leerling is altijd: begin gewoon, en als je vragen hebt, dan kom je naar mij toe. Dat kan best, want de technische kennis hebben ze al. Misschien doen ze er op deze manier wat langer over om een klus af te krijgen, maar ik denk dat het de beste aanpak is. Leerlingen moeten hun eigen manier van werken ontwikkelen en hun eigen weg vinden. Als je alles voordoet, leren ze niks.”

Ook leerbedrijf of leermeester worden?
OOMT stimuleert jongeren om te kiezen voor een loopbaan in de (technische) mobiliteitsbranche. Daarnaast ondersteunt OOMT technici die leermeester willen worden en jonge vakmensen op weg willen helpen in hun vak. Erkend leerbedrijf of leermeester worden? Kijk hier hoe je dat aanpakt.

Gesponsord
Gesponsord
Ondernemen - Personeel

Gesponsord [video] Oudere medewerkers: een gouden kans voor werkgevers

Het potentieel van medewerkers boven de 50 en 60 jaar is onmiskenbaar. Ze dragen waardevolle kennis en ervaring met zich mee, zijn vaak de cultuurdragers van je bedrijf en begrijpen de bedrijfsfilosofie als geen ander. Toch moet je als werkgever ervoor zorgen dat deze groep mee kan blijven komen. Daarover gaat het webinar van OOMT/AMT op 7 december.

Gesponsord
Gesponsord
Ondernemen - Personeel

Gesponsord Medewerkers met geldzorgen? Dit kun je er aan doen!

Steeds meer Nederlanders hebben moeite met rondkomen. Financiële problemen hebben grote invloed op je privéleven en op je werk. Medewerkers zonder geldzorgen voelen zich beter, zijn productiever en melden zich minder vaak ziek. Het OOMT-webinar over geldzorgen bij medewerkers geeft tips om het probleem aan te pakken.

Ferry van Dongen en Leendert Verweij (OOMT).
Ondernemen - Personeel

VIDEO | Van autotechnicus naar ondernemer, zo doe je dat

Een autotechnicus die ineens ondernemer met personeel wordt. Dat is best een stap. Een waarvan je af en toe met je handen in het haar zit. Het overkwam Ferry van Dongen van Autocentrum Bommelerwaard. Hoe schakelde hij om van autotechnicus naar ondernemer? En: hoe bereid je samen met je medewerkers je bedrijf voor op een veranderende toekomst?

Gratis lesmateriaal van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Ondernemen - Personeel

Gratis lesmateriaal elektrische auto's

Stichting EV Kenniscentrum heeft gratis lesmateriaal voor een MBO doelgroep gemaakt dat ook bruikbaar is voor middelbare en basisscholen. Kennisachterstand brengt de energietransitie in gevaar.

Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen
cao

Stakingen bij autobedrijven door cao-conflict vakbonden en Bovag

Werknemers van motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven gaan vanaf komende dinsdag staken in een cao-conflict tussen vakbonden FNV en CNV en brancheorganisatie Bovag.

Opleiding & Training

WorldSkills bij Summa Automotive onder hoogspanning | VIDEO

Aanstormend autotechnisch talent maakte op 22 en 23 januari indruk tijdens de WorldSkills. 19 studenten autotechniek gingen van start, 9 wisten er een plek te bemachtigen in de finale.

Met merkonafhankelijke en toegankelijke videocontent willen 3M en Axalta een nieuwe standaard zetten voor de manier waarop operationele kennis binnen de sector kan worden gedeeld. - Foto: Shutterstock
Schadeherstel

Trainingsmodules voor autoschadeherstel van 3M en Axalta

3M en Axalta hebben samen een serie trainingsmodules ontwikkeld voor de autoschadeherstelindustrie. In de video's worden best practices gedeeld die bedrijven eenvoudig kunnen implementeren.

Lachende gezichten. Links Educated!-ondernemers Leander Engelbertink en Wouter Van der Hurk, rechts Stepfan Griffioen (Bovag), Mark Leerdam (Hobéon) en Debby de Kock, Bovag Projectmanager Schade.
Opleiding & Training

Educated! officieel erkend als exameninstelling in schadeherstel

Feestje op de Hella Academy. Educated! krijgt er een belangrijk certificaat uitgereikt. De jonge opleidings- en examenorganisatie is daarmee een officieel erkende instelling voor het afnemen van examens in het schadeherstel. Hoe zit dat? Waarom is het belangrijk? En waarom bij Hella?

Foto: Shutterstock
Opleiding & Training

Hoe houd je de jeugd in de werkplaats?

Babyboomers werken langer door en generatie-Z start al op jongere leeftijd met werken omdat ze eerder afstuderen. Dat betekent dat je met meerdere generaties samen in de werkplaats staat. Hoe zorg je er als leidinggevende voor dat deze verschillende generaties elkaar leren begrijpen en de jeugd langer bij je blijft werken?

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Stock Images Zeeland
Opleiding & Training

Valeo Tech Academy schoolt je bij op gebied van EV en ADAS

Valeo Tech Academy biedt technici trainingen in EV- en ADAS-reparaties met digitale modules en praktijkgerichte simulatoren.

Gesponsord
Gesponsord
Veilig werken

Gesponsord OOMT webinar: veilig werken met machines en gereedschap

Veilig werken is een belangrijk thema in de autobranche, vooral nu elektrische auto's steeds meer voorkomen. Het onderhoud van deze vervoersmiddelen vereist specifieke vaardigheden en procedures. Daarnaast blijft het onderhoud van de grootste groep - de traditionele brandstofauto's - een essentieel onderdeel van het werk. Hoe zorg je ervoor dat je risico's vermijdt? En hoe breng je veilig en gezond werken onder de aandacht? Daarover gaat het komende OOMT-webinar.

FNV vindt dat het tijd is voor aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.
Autobranche

Onderhandelingen cao gestart, bonden eisen 7% loonsverhoging

Deze week zijn de onderhandelingen over de nieuwe cao voor medewerkers van onder meer auto-, truck- en fietsbedrijven van start gegaan.