Keyless entry: geavanceerde techniek in sleutel en portier

Keyless entry: geavanceerde techniek in sleutel en portier

Veel moderne auto's hebben het al: 'keyless entry'. Bij zo'n 'Passive Entry/Go'-systeem vinden het ontgrendelen en vergrendelen van het voertuig, evenals het starten en stoppen van de motor, op passieve wijze plaats. Bij deze systemen hoeft de gebruiker van het voertuig de radiografische sleutel alleen maar bij zich te dragen en is het niet meer nodig naar de sleutel te zoeken en deze in de hand te nemen om op de toets voor de gewenste functie te drukken.

Keyless entry verhoogt het comfort en vereenvoudigen de toegang tot de auto. In dit artikel gaan we daar iets dieper op in en hebben we een VW Passat B6 als uitgangspunt genomen.

Keyless entry: enkele relevante begrippen

Regeleenheid

De Passive Entry/Go-functies worden verzorgd door de centrale regeleenheid voor comfortsystemen. De comfortregeleenheid stuurt onder andere de volgende functies aan:

  • Centrale vergrendeling
  • Openen en sluiten van de zijramen en het schuifdak
  • Alarmsysteem
  • Bandenspanningscontrole
  • Startonderbreking

Keyless entry deur openenVerder heeft de regeleenheid als taak het systeem op storingen te bewaken. Ook slaat de regeleenheid eventuele storingen op.

ID-sensor

De ID-sensor is een radiografische sleutel die met het passieve functiespectrum is uitgebreid. Het is dus een combinatie van een ‘gewone afstandsbediening’ en een identificatiesensor. De actieve ontgrendeling en vergrendeling over afstanden tot 100 meter van het voertuig vereist handmatige bediening van de desbetreffende toetsen op de ID-sensor.

De passieve ontgrendeling wordt uitgevoerd door de portierhandgreep te grijpen, terwijl de passieve vergrendeling plaatsvindt door een sensorvlak bij de portierhandgreep aan te raken. De passieve bediening is om veiligheidsredenen alleen mogelijk als de ID-sensor zich op circa 2 meter van het voertuig bevindt. De ID-sensor communiceert radiografisch met de regeleenheid.

Keyless enrty in portierElektronicamodules in de portierhandgrepen

In de handgrepen van de voorportieren bevinden zich de ontvangstantennes. Ook de naderings- en vergrendelingssensoren voor de herkenning van het openen of sluiten van het voertuig bevinden zich daar. De handgrepen van de achterportieren beschikken alleen over sensoren voor de herkenning van het openen of sluiten van het voertuig. De naderingssensoren werken als capacitieve sensoren. Zodra de hand van de bestuurder binnen het bereik van de naderingssensoren komt, wordt dit door de capacitieve sensoren herkend. Zij geven dit in de vorm van een signaal aan de comfortregeleenheid door.

Antennes

Naast de antennes in de portierhandgrepen zijn er antennes in het buitenbereik en in het interieur van de auto verwerkt. Tot de antennes in het buitenbereik behoort de achterantenne. Deze antenne, die in de achterbumper wordt ingebouwd, is verantwoordelijk voor de ontvangst in het achterste gedeelte.

Radiografische communicatie

Voordat een functie op het voertuig wordt uitgevoerd, wordt gecontroleerd of de voertuiggebruiker over een bevoegde ID-sensor beschikt. Getriggerd door de capacitieve naderingsschakelaar bij de portierhandgreep, zendt de regeleenheid een signaal naar de ID-sensor. De regeleenheid ontvangt daarvan een antwoord op de UHF-frequentie.

Werking voertuig openen en vergrendelen

Als een voertuiggebruiker met een bevoegde ID-sensor het voertuig nadert en in het ontvangstbereik van de naderingssensoren komt, wordt het systeem ‘gewekt’. Met behulp van de antennes in de portierhandgrepen en de ID-sensor wordt een radioverbinding tot stand gebracht. Vervolgens wordt gecontroleerd of de ID-sensor bevoegd is voor dit voertuig. Als de ID-sensor door de regeleenheid als bevoegd wordt aangemerkt, wordt de centrale vergrendeling geactiveerd en het voertuig geopend.

Het vergrendelen is net als het ontgrendelen zowel actief met behulp van de afstandsbediening als passief door aanraking van de vergrendelingssensor in de portierhandgreep mogelijk. Als de vergrendelingssensor één keer wordt aangeraakt, wordt het voertuig vergrendeld en wordt de ‘safe-functie’ geactiveerd. Als de vergrendelingssensor twee keer wordt aangeraakt, wordt wel het voertuig vergrendeld, maar niet de safe-functie geactiveerd. Ook het ‘comfort sluiten’ is mogelijk door middel van het passieve vergrendelen. Daarvoor moet de vergrendelingssensor langer dan 2 seconden worden aangeraakt.

Het systeem beschikt ook over een veiligheidssluiting. Deze houdt in dat wanneer na het ontgrendelen van het voertuig niet binnen 30 seconden een van de portieren of de achterklep wordt geopend, het voertuig automatisch weer wordt vergrendeld.

Een fout gedetecteerd: wat nu?

Bij de complexe systemen van hedendaagse voertuigen kan het opsporen van fouten zeer gecompliceerd zijn. Dit geldt voor zowel de elektronica als de mechanica. Maar ook gebruikersfouten bij de bediening van Passive Entry/Go-systemen kunnen de indruk wekken dat de systemen niet vlekkeloos functioneren. Daarom is het van belang dat de bedieningshandleiding en aanwijzingen van de fabrikant nauwgezet in acht worden genomen.

Vanwege de systeemopbouw en de onderlinge verbinding van de regeleenheden via de CAN-bus is een foutopsporing niet mogelijk zonder een geschikt diagnose-instrument, zoals een mega macs-tester, en merkspecifieke documentatie, zoals reparatiehandleidingen, schakelschema's en beschrijvingen van de werking.

Contact met merkdealer

Bij ons voorbeeldvoertuig van het type Passat B6 zijn voor de ontgrendeling van het elektronische stuurslot de goedkeuringen van 3 onafhankelijke regeleenheden en het contact nodig. Door deze redundante implementatiewijze kan aan de hoge veiligheidseisen worden voldaan. Ook de vervanging van defecte regeleenheden is steeds omslachtiger geworden. In het geval van de Passat kunnen regeleenheden die deel uitmaken van de startonderbreking, alleen nog online worden ingeleerd. Hierdoor is contact met een merkdealer onvermijdelijk, zelfs na een succesvolle diagnose.

Voor meer uitgebreide info over geavanceerde comfortsystemen, diagnose tools, concrete probleemoplossingen maar ook complete online trainingen, ga je naar www.hellatechworld.nl.

Dit artikel is gesponsord door Hella. 

Jan-Paul Poldervaart, de nieuwe Commercieel Directeur van Automotive MediaVentions: “Zolang de overheid een inconsistent beleid voert, zal het een uitdaging blijven om nieuwe en tweedehands EV’s aan de man te brengen.”

De klantreis moet kort en aangenaam zijn

Jan-Paul Poldervaart is de nieuwe Commercieel Directeur van Automotive MediaVentions, bekend van occasionsites als AutoTrack, Gaspedaal.nl en AutoWereld.nl. Als schakel tussen het autobedrijf en de consument is het zijn missie om het koopproces zo goed mogelijk te stroomlijnen.

OOMT webinar: veilig werken met machines en gereedschap

OOMT webinar: veilig werken met machines en gereedschap

Veilig werken is een belangrijk thema in de autobranche, vooral nu elektrische auto's steeds meer voorkomen. Het onderhoud van deze vervoersmiddelen vereist specifieke vaardigheden en procedures. Daarnaast blijft het onderhoud van de grootste groep - de traditionele brandstofauto's - een essentieel onderdeel van het werk. Hoe zorg je ervoor dat je risico's vermijdt? En hoe breng je veilig en gezond werken onder de aandacht? Daarover gaat het komende OOMT-webinar.

"OOMT biedt soms meer dan ik weet"

"OOMT biedt soms meer dan ik weet"

Ruth Lokhorst van Autobedrijf Lokhorst-Zoet in Elburg liet onlangs een gastvrijheidscheck via OOMT doen om te kijken wat hun klanten ervaren en waar de verbeterpunten zitten. Dat kan veel waardevolle inzichten opleveren, ook als je juist een heel fijn bedrijf weet te runnen. "Ik zie genoeg dingen die verbeterd kunnen worden."

Zo ziet verontreiniging door koelvloeistof in een EGR-koeler eruit

Koelvloeistof in het uitlaatsysteem: een serieus probleem - maar wat...

Het probleem van koelvloeistof in het uitlaatsysteem is een serieuze kwestie, vooral als er een turbo in het spel is. Gewaarschuwd door eerdere berichten over dit onderwerp, vermoedt een ervaren monteur dat hij alert te werk moet gaan bij een Volkswagen Golf 1.5 TSI uit 2018. Bij een korte inspectie zag hij namelijk in het uitlaatsysteem sporen van vermoedelijk koelvloeistof. Hoe kan dat en nog belangrijker: hoe los je het op?

Hoe AD Garage de groei van Bergmans Auto's versnelt

Hoe AD Garage de groei van Bergmans Auto's versnelt

Stel je een krachtig trio voor van distributeur, grossier en garagebedrijf. Samen vormen ze een drietrapsraket naar succes en dat is precies wat Doyen Auto, Autodistribution en AD Garage doen. Tom Bergmans van Bergmans Auto's in Veldhoven legt uit hoe AD Garage hem helpt groeien.

Hella Gutmann en VARTA Automotive willen samen de efficiëntie van werkplaatsen op het gebied van batterijservice te verbeteren. - Foto: Hella

Accudiagnose in de werkplaats sneller en beter door samenwerking...

VARTA en Hella Gutmann Solutions bundelen krachten om de accudiagnose in werkplaatsen te optimaliseren. Samen ontwikkelen ze diagnose-oplossingen die de efficiëntie en nauwkeurigheid van batterijservice verhogen.

Rogier Roet, formulemanager van AutoFirst.

AutoFirst: topservice en efficiënte bedrijfsvoering

AutoFirst komt uit het BOVAG ROSA onderzoek als een van de best gewaardeerde garageformules van Nederland. Dankzij effectieve marketingondersteuning en een modulaire aanpak helpt AutoFirst autobedrijven met een hogere klanttevredenheid, een betere bedrijfsvoering en personeelswerving. Hoe doet AutoFirst dat?

OOMT begeleidt en adviseert leermeesters voor succesvolle studenten

OOMT begeleidt en adviseert leermeesters voor succesvolle studenten

Om studenten succesvol hun opleiding af te laten ronden is de rol van een leermeester essentieel. Sinds afgelopen jaar richt een BBL-adviseur van OOMT zich op deze groep, waarbij hij in een driehoek werkt met het leerbedrijf, de student en het ROC. "Als een leermeester succesvol is, dan is de kans groter dat een student dat ook is."