Van functioneringsgesprek naar goed gesprek

Van functioneringsgesprek naar goed gesprek
Zo doe je dat dus niet... Hoe maak je (functionerings)gesprekken met je medewerkers wél makkelijker, beter en leuker? OOMT helpt je op weg.

Functioneringsgesprekken saai en vervelend? Dan is het hoog tijd voor een andere aanpak. Tijdens AMT Live 2020 gaf organisatieadviseur Lucienne Samuels namens OOMT tips om functioneringsgesprekken leuker, makkelijker en beter te maken. "Een goed gesprek is altijd gebaseerd op tweerichtingsverkeer."

Voor ondernemers en leidinggevenden zijn functioneringsgesprekken meestal niet het hoogtepunt van het jaar. De voorbereidingen kosten veel tijd en de gesprekken zelf kosten veel energie. Ook medewerkers zitten er lang niet altijd op te wachten. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, vindt OOMT. Want regelmatig met elkaar praten over het werk is wel degelijk zinvol. Maar hoe pak je dat aan?

Lucienne Samuels is Arbeids & Organisatie Psycholoog en weet hoe je een goed werkgeversgesprek voert. Heb je haar kennissessie gemist? Geen nood, zij is te gast in het AMT-webinar functioneringsgesprekken op 30 maart aanstaande. Daar geeft zij je handvatten en tips, en je kunt live je vragen aan haar stellen.

Daar weet Lucienne Samuels alles van. Namens OOMT helpt zij leidinggevenden en medewerkers in de mobiliteitsbranche om betere gesprekken te voeren. “Leidinggevenden vinden het vervelend dat functioneringsgesprekken veel tijd kosten. Medewerkers ervaren een functioneringsgesprek vaak als een ongelijkwaardig gesprek. Het voelt alsof ze worden afgerekend op dingen die ze niet goed doen. Terwijl een functioneringsgesprek ook bedoeld is om te benoemen wat goed gaat.”

Tweerichtingsverkeer

Tweerichtingsverkeer is een voorwaarde voor zinvolle functioneringsgesprekken. Samuels legt uit wat ze daarmee bedoelt. “Een traditioneel functioneringsgesprek begint meestal met het invullen van lange vragenlijsten. Dat is omslachtig en weinig effectief. Het werkt veel beter als leidinggevenden en medewerkers samen bepalen waarover ze gaan praten. Wanneer je als leidinggevende een deel van de regie bij de medewerker legt, ontstaat een gelijkwaardig gesprek. En dat is weer een voorwaarde voor tweerichtingsverkeer.”

Samen de gespreksonderwerpen kiezen heeft nog meer voordelen. “Je hoeft je niet eerst door een lange lijst met standaard onderwerpen heen te werken. Je praat alleen over de onderwerpen die op dat moment relevant zijn. Tijdens het volgende gesprek kun je andere onderwerpen aankaarten.”

Korter en vaker

Traditionele functioneringsgesprekken worden meestal één keer per jaar gehouden. In een wereld die snel verandert, volstaat dat niet langer, constateert Lucienne Samuels. “Techniek verandert, de klant verandert en digitalisering rukt op. Wil je als bedrijf slagvaardig zijn, dan ontkom je er niet aan om meerdere keren per jaar gesprekken te voeren met medewerkers. Hoe vaker je bijpraat, hoe gemakkelijker je kunt ingrijpen of bijsturen als de situatie daar om vraagt.”

Ze adviseert bedrijven om vooral vaker en korter te praten. “Meerdere korte gesprekken verdeeld over het jaar zijn zinvoller dan één lang gesprek per jaar.” Het is overigens een wijdverspreid misverstand dat medewerkers liever geen functioneringsgesprekken zouden voeren. “Leidinggevenden denken dat medewerkers er geen behoefte hebben. Terwijl medewerkers aangeven dat ze heel graag met leidinggevenden over het werk willen praten.”

'Hoe vaker je praat, hoe gemakkelijker je kunt bijsturen'

Gesprekskaarten

Tijd voor een korte samenvatting. Een functioneringsgesprek ‘nieuwe stijl’ is een gelijkwaardig gesprek. Het gaat over relevante onderwerpen die je samen met elkaar bepaalt. En meerdere gespreksmomenten per jaar zijn beter dan één gespreksmoment per jaar. Tot zo ver is alles helder. De volgende vraag is: waar praat je over?

Om bedrijven op weg te helpen, heeft OOMT een set gesprekskaarten gemaakt. De gesprekskaarten gaan over vier onderwerpen: het werk, de werksituatie, afspraken en ontwikkeling en werkplezier. “De gesprekskaarten geven richting aan het gesprek. Er staan voorbeeldvragen op die je aan elkaar kunt stellen”, verklaart Lucienne Samuels. “De kaarten zorgen voor afwisseling en geven een positieve insteek aan het gesprek. De kaarten gaan over werksfeer en over wat je leuk vindt aan je werk, maar ook over verbeterpunten, groeien in je werk en ambities voor de toekomst.”

Gesprekkenadministratie: minder is meer

Een van de grote nadelen van functioneringsgesprekken is de administratieve rompslomp. Gesprekken voorbereiden en gespreksverslagen maken kost veel tijd. Het advies van Lucienne Samuels: leg alleen vast wat je echt vast moet leggen. “Alles opschrijven kost veel tijd en in de praktijk maak je er nauwelijks gebruik van. Alleen de noodzakelijke dingen vastleggen, zoals werkafspraken, bespaart tijd en geeft overzicht.”

Betrokkenheid

In de huidige krappe arbeidsmarkt is het lastig om nieuwe vakmensen te vinden. Medewerkers die hun werk met plezier doen, en de kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen, voelen zich betrokken bij het bedrijf waar ze werken. “Met elkaar praten versterkt de band tussen de medewerker en de organisatie. Een gesprek is de gemakkelijkste manier om waardering en complimenten uit te spreken.”

Dat wil niet zeggen dat je tijdens een gesprek helemaal geen negatieve zaken mag benoemen. “Als iets niet lekker loopt, dan wil je dat aanpakken. Gesprekken zijn er ook om verbeterpunten te benoemen en werkafspraken te maken. Maar ook hier geldt: een positieve en oplossingsgerichte aanpak levert het meest op.”

Gewoon beginnen

Heb je alle tips en adviezen in dit artikel gelezen, en heb je geen idee waar je moet beginnen? Geen nood. De beste manier om met gesprekken te beginnen is voor elk bedrijf anders, besluit Lucienne Samuels. “Het gaat erom dat je een manier vindt die bij jou past. Je kan informeel bijpraten met een kop koffie, je kan samen aan tafel gaan zitten of je kan praten terwijl je samen een auto ophaalt of wegbrengt. Het belangrijkste is dat je met elkaar in gesprek gaat en in gesprek blijft.”

Webinar: 1 december - 19.30 uur

Het (functionerings)gesprek beter, makkelijker én leuker!

Met elkaar in gesprek gaan: veel leidinggevenden willen wel, maar het kost veel tijd en energie terwijl de werkplaats vol staat. En wat levert het eigenlijk op? Sommigen vinden het bovendien lastig om een (functionerings)gesprek te voeren. Niet gek dat ze er soms voor kiezen om het helemaal niet te doen. Hoe maak je gesprekken en overleggen op de werkvloer leuker, makkelijker en beter?

Het webinar i.s.m. OOMT biedt je concrete tools om een goed gesprek met elkaar te voeren. Daarnaast vertellen experts hoe je die tools kan toepassen, geven je tips en hoor je van leidinggevenden uit de branche hoe zij hun gesprekken verbeterd hebben. En welke resultaat dat heeft opgeleverd. Op naar een goed gesprek!

Deelnemen is gratis, registreer je wel even

[video] Oudere medewerkers: een gouden kans voor werkgevers

[video] Oudere medewerkers: een gouden kans voor werkgevers

Het potentieel van medewerkers boven de 50 en 60 jaar is onmiskenbaar. Ze dragen waardevolle kennis en ervaring met zich mee, zijn vaak de cultuurdragers van je bedrijf en begrijpen de bedrijfsfilosofie als geen ander. Toch moet je als werkgever ervoor zorgen dat deze groep mee kan blijven komen. Daarover gaat het webinar van OOMT/AMT op 7 december.

Medewerkers met geldzorgen? Dit kun je er aan doen!

Medewerkers met geldzorgen? Dit kun je er aan doen!

Steeds meer Nederlanders hebben moeite met rondkomen. Financiële problemen hebben grote invloed op je privéleven en op je werk. Medewerkers zonder geldzorgen voelen zich beter, zijn productiever en melden zich minder vaak ziek. Het OOMT-webinar over geldzorgen bij medewerkers geeft tips om het probleem aan te pakken.

Ferry van Dongen en Leendert Verweij (OOMT).

VIDEO | Van autotechnicus naar ondernemer, zo doe je dat

Een autotechnicus die ineens ondernemer met personeel wordt. Dat is best een stap. Een waarvan je af en toe met je handen in het haar zit. Het overkwam Ferry van Dongen van Autocentrum Bommelerwaard. Hoe schakelde hij om van autotechnicus naar ondernemer? En: hoe bereid je samen met je medewerkers je bedrijf voor op een veranderende toekomst?

Gratis lesmateriaal van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Gratis lesmateriaal elektrische auto's

Stichting EV Kenniscentrum heeft gratis lesmateriaal voor een MBO doelgroep gemaakt dat ook bruikbaar is voor middelbare en basisscholen. Kennisachterstand brengt de energietransitie in gevaar.

OOMT webinar: veilig werken met machines en gereedschap

OOMT webinar: veilig werken met machines en gereedschap

Veilig werken is een belangrijk thema in de autobranche, vooral nu elektrische auto's steeds meer voorkomen. Het onderhoud van deze vervoersmiddelen vereist specifieke vaardigheden en procedures. Daarnaast blijft het onderhoud van de grootste groep - de traditionele brandstofauto's - een essentieel onderdeel van het werk. Hoe zorg je ervoor dat je risico's vermijdt? En hoe breng je veilig en gezond werken onder de aandacht? Daarover gaat het komende OOMT-webinar.

FNV vindt dat het tijd is voor aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.

Onderhandelingen cao gestart, bonden eisen 7% loonsverhoging

Deze week zijn de onderhandelingen over de nieuwe cao voor medewerkers van onder meer auto-, truck- en fietsbedrijven van start gegaan.

Innovam en OOMT willen zich ook in 2025 en 2026 inzetten voor een sterkere regionale samenwerking tussen MBO-scholen en leerbedrijven. - Foto: ANP/Olaf Kraak

Samenwerking OOMT en Innovam focust op instroom jeugd en behoud van...

OOMT en Innovam werken ook de komende twee jaar intensief samen. Het opleidings- en ontwikkelingsfonds en de brancheopleider hebben dat nu formeel vastgelegd in een nieuwe samenwerkingsovereenkomst.

"OOMT biedt soms meer dan ik weet"

"OOMT biedt soms meer dan ik weet"

Ruth Lokhorst van Autobedrijf Lokhorst-Zoet in Elburg liet onlangs een gastvrijheidscheck via OOMT doen om te kijken wat hun klanten ervaren en waar de verbeterpunten zitten. Dat kan veel waardevolle inzichten opleveren, ook als je juist een heel fijn bedrijf weet te runnen. "Ik zie genoeg dingen die verbeterd kunnen worden."

OOMT begeleidt en adviseert leermeesters voor succesvolle studenten

OOMT begeleidt en adviseert leermeesters voor succesvolle studenten

Om studenten succesvol hun opleiding af te laten ronden is de rol van een leermeester essentieel. Sinds afgelopen jaar richt een BBL-adviseur van OOMT zich op deze groep, waarbij hij in een driehoek werkt met het leerbedrijf, de student en het ROC. "Als een leermeester succesvol is, dan is de kans groter dat een student dat ook is."

Foto: Vidiphoto

Nieuwe cao Metaal & Techniek: 13% loonsverhoging

FNV en werkgevers Metaal & Techniek hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao. Werknemers krijgen 13% loonsverhoging over 22 maanden.

Foto: Shutterstock

Cao-overleg Metaal en Techniek hervat; stakingen mogelijk

Werkgevers van schadeherstel- en carrosseriebedrijven en vakbonden onderhandelen verder over een nieuwe cao voor de sector Metaal & Techniek. Als er geen akkoord wordt bereikt, dreigen nieuwe stakingen.

Met een VR bril beleef je in een virtuele realiteit hoe de wereld van het autobedrijf er in de toekomst uit kan zien.

Opladen voor de toekomst: OOMT en innovatie in de AMT Kennistest

Nu de AMT Kennistest er op zit en de winnaars bekend zijn, blikken we terug met OOMT op hun ervaringen. Jessica Spithoven: "Wij vinden het leuk om met de AMT Kennistest mensen te prikkelen over onderwerpen waar ze misschien niet elke dag over nadenken."