Terecht blijven moderne dieselvoertuigen wereldwijd populair. Ze zijn stil, lopen van nature zuinig, en doen het goed wat betreft uitlaatemissies. Hun kracht en zuinigheid maken ze ook geknipt voor bedrijfswagenvloten. Daarom blijft dieselservice heel interessant voor de aftermarket, en een doel voor technologische investering door ’s werelds grootste aanbieder van gloeibougies.
Voordelen van diesel rijden
Dieselvoertuigen bieden een reeks voordelen voor rijders en vlooteigenaren. Bijvoorbeeld wat betreft gunstig brandstofverbruik over lange afstanden komt geen andere verbrandingsmotor in de buurt. Gemiddeld bieden dieselmotoren een 20 tot 30 procent lager verbruik dan benzineversies. Dus hoewel ze duurder zijn in aanschaf leveren ze op langere duur kostenbesparing. Daarnaast bieden diesels meer trekkracht dan benzinemotoren.
Kai Wilschrei, Senior Manager Technical Services Aftermarket bij NGK Spark Plug Europe, legt uit: “Diesels leveren meer koppel bij lagere toerentallen vergeleken met benzinemotoren. Hoe meer koppel - ‘draaikracht’ - de krukas van een motor levert, hoe efficiënter hij werkt.”
Hoog koppel en laag verbruik zijn vooral belangrijk voor grotere voertuigen, zoals trucks, bussen en terreinwagens, die veel trekkracht nodig hebben. “Zware voertuigen met dieselmotoren trekken beter dan die met benzinemotor”, vervolgt hij, “vandaar de verdiende reputatie voor diesels als werkpaard.”
Lagere CO2 uitstoot
Wat betreft de productie van kooldioxide is de diesel ook een stuk beter dan benzinemotoren, met een doorgaans 20 % lagere CO2 uitstoot. “Als het erom gaat CO2 te reduceren spelen diesels nog altijd een belangrijke rol om dat doel te bereiken”, raadt Wilschrei aan.
De uitstoot van stikstofoxiden NOx is ook nog nooit zo laag geweest. “De laatste paar jaar zijn steeds meer diesels uitgerust met SCR selectieve katalytische reductie techniek”, zegt hij.
“Daarbij worden kleine hoeveelheden AdBlue – een waterige ureum-oplossing – in het dieseluitlaatgas gespoten, waardoor 85 % van de NOx wordt omgezet in onschadelijke waterdamp en stikstof.”
Inderdaad toonde onafhankelijk onderzoek van de Duitse automobielclub ADAC aan, bij de nieuwste Euro 6c en 6d-temp modellen van fabrikanten zoals Mercedes-Benz, Opel en BMW, dat de meeste ruim beneden de nu toegestane grens van 168 mg/km NOx blijven. Sommige produceren nog minder NOx dan hun vergelijkbare benzineversies. Volgens ADAC stootte de Mercedes C 220d bij testen op de weg zelfs een nauwelijks meer meetbaar niveau van minder dan 1 mg/km NOx uit.
De basisfunctie van gloeibougies
In tegenstelling tot benzinemotoren heeft de diesel geen bougievonk nodig om te ontsteken, hij werkt met zelfontsteking. Door de hoge compressieverhouding op de aangezogen lucht bereikt die snel een temperatuur tot 900 0C. Als daar brandstof in wordt gespoten ontsteekt die spontaan.
Wanneer de motor koud is gaat echter veel warmte verloren naar de cilinderwanden. Er blijft onvoldoende over voor de ontsteking, gloeibougies zorgen dan voor de nodige aanvullende warmte.
“Ze werken net als een dompelverwarmer”, bevestigt de expert. “Het zogenaamde voorgloeien levert de benodigde warmte om een diesel bij koud weer aan de gang te krijgen.”
Taak van gloeibougies in elk seizoen
• Tussengloeien: gloeibougies helpen de uitlaatgas recirculatieklep (EGR) schoon te houden. Als de uitlaatgassen afkoelen, bijvoorbeeld bij onbelast uitrollen, helpen gloeibougies om de afzetting van roet te verminderen. Met ‘tussengloeien’ warmen ze zo nodig het uitlaatgas op, zodat het niet beneden de kritische temperatuur komt waar door onvolledige verbranding roet ontstaat.
• Regeneratiegloeien: de gloeibougies spelen een cruciale rol bij het schoonhouden van het roetfilter (DPF). Om roetopbouw te voorkomen produceren de gloeibougies een ‘regeneratie functie’, met temperaturen van ruim boven 1000 0C om roetafzetting weg te branden.
• Nagloeien: tegenwoordig leveren gloeibougies ook een belangrijke bijdrage aan schoner uitlaatgas. Door na de start enkele minuten na te gloeien treedt al tijdens de opwarmfase een volledige, schone dieselverbranding op.
Kansen voor het autobedrijf
Met de productlijnen van OE-kwaliteit biedt NGK Spark Plug een uitgelezen kans voor omzet in de aftermarket.
“We hebben elk soort gloeibougietechniek in huis en dekken 4000 toepassingen, wat neerkomt op 86 % van de Europese dieselauto’s. Er is dus bijna altijd een NGK gloeibougie die speciaal is ontwikkeld om je klantenauto optimaal te bedienen”, zegt Thorsten Schmeing, Product Manager Aftermarket EMEA.
“We geloven bij NGK Spark Plug in het aanhoudend potentieel van diesels, en de groeiende rol die gloeibougies daarbij spelen in het verlagen van emissies. We zijn vastbesloten in R&D te blijven investeren om onze producten verder te verbeteren. Gloeibougies zijn nu en ook in de toekomst een goede omzetmaker voor het autobedrijf”, zo sluit de expert af.
Drie belangrijkste tips voor gloeibougie onderhoud
• Controleer op fouten: ga regelmatig na of de gloeibougies goed werken. Scannen van foutcodes kan helpen, maar vergeet niet dat oudere systemen de gloeibougies niet bewaken. Aanbevolen wordt om de gloeifunctie zelf te meten.
• Stroommeting: gebruik een inductieve ampèremeter om de stroomsterkte te controleren. Doe dit op elke gloeiplug afzonderlijk. Bij nieuwere systemen moet met een diagnosetester het gloeisysteem geactiveerd worden. Alleen het contact aanzetten zal niet altijd meteen het gloeisysteem inschakelen.
• Voorzichtige de- en montage: zet olie rond de gloeiplug en laat enkele dagen inwerken om demontage te vergemakkelijken. Zo voorkom je dat de gloeiplug afbreekt. Maak met de motor op bedrijfstemperatuur de gloeibougies los, blaas met perslucht de omgeving schoon. Draai de gloeibougies dan verder uit, met een momentsleutel die het losdraaikoppel kan aangeven zodat dit niet te hoog wordt met risico dat de plug afbreekt. Verwijder met een ruimer eventuele koolaanslag uit het gloeibougie gat. Draai de nieuwe gloeibougies met de hand in, trek ze aan met een momentsleutel volgens het op de NGK verpakking aangegeven koppel. Let op dat het gereedschap recht op de gloeibougie wordt gezet.
• Meer tips op www.techniwiki.com
Dit artikel is gesponsord door NGK-NTK / bekijk hier het partnerdossier.