Veilig werken met olie en vloeistoffen

Veilig werken met olie en vloeistoffen

In de werkplaats wordt natuurlijk veel gewerkt met olie en vloeistoffen. Hoewel iedereen weet dat deze vloeistoffen voor een gladde en vieze werkplaats zorgen, is het ook nog schadelijk voor je gezondheid. Hoe zorg je dat je veilig met olie en vloeistoffen omgaat?

Wist je dat olie zelfs door je huid heen in je bloedbaan terecht kan komen? Dit kan op de lange termijn zorgen voor serieuze gezondheidsklachten.
Het is daarom verstandig te werken met handschoenen die olie- en vetafstotend of volledig vloeistofdicht zijn. Het werken met handschoenen heeft als extra voordeel dat je meer grip hebt op olie gladde oppervlakken.

Art. AGADV

Twee handschoenen met deze kwaliteiten zijn de AGADV en FLEXGRIP. Deze handschoenen zijn speciaal ontworpen voor de monteur en het werken op olie gladde oppervlakken.

Was je handen

Mocht het toch gebeuren dat je olie op je handen krijgt, dan is het noodzakelijk ze goed schoon te maken. Dreumex-zepen bieden de benodigde kracht om je handen weer goed schoon te krijgen. Het One 2 Clean-systeem met automatische dispenser is de ideale oplossing om de zeepdispenser niet vies te maken wanneer je je handen wast, aangezien dit automatisch en in de juiste hoeveelheid afgegeven wordt.

Veilig-werken-met-olie-en-vloeistoffen-PLUS

De twee meest gebruikte zepen van Dreumex zijn de Plus en de Special:

- Plus: Deze extreem krachtige citrus handreiningsgel met microkorrel is ideaal voor extreme vervuilingen zoals teer, bitumen, hars en rubber. De gel is met name geschikt voor gebruik in garages, werkplaatsen en zware industrieën.

- Special: Deze oplosmiddelvrije handreinigingspasta met huidvriendelijke microkorrels kan gebruikt worden voor middelzware tot zware vervuilingen zoals smeermiddelen, diesel, remvloeistof, cement en roest. De pasta is met name geschikt voor gebruik in de autoindustrie, de bouw en metaalbewerkende industrie.

Bescherm je handen

Naast het schoonmaken van je handen is het verzorgen van je handen ook belangrijk. Met Natural Care handcrème van Dreumex voorkom je droge handen met kloven en krijg je een soepele zachte huid (Art. 11802501004).

De Universal Protect vormt een beschermende laag en verhindert daarmee dat er schadelijke stoffen de huid binnendringen. Daarnaast is het makkelijker om de handen te wassen en het verbetert de grip (Art. 11902501004).

Verrijdbare-opvangtank

Geen olie op de vloer met opvangbakken en absorberende korrels

Ook de werkvloer zelf wil je uiteraard olie- en vetvrij houden. Hiervoor biedt Toolspecial uitkomst met verrijdbare opvangtanks, die u eenvoudig onder het voertuig kunt plaatsen en waarmee u de opgevangen olie veilig opslaat.

De Pressol 27 070 heeft een opvangcapaciteit van 75 liter. Is dit te weinig, dan is er nog de Meclube 045-1460-E00 met een capaciteit van maar liefst 90 liter.

Mocht er toch olie op de vloer terechtkomen, gebruik dan ABSOKOR absorberende korrels. Deze korrels kunnen hergebruikt worden en zijn zo afvalbesparend. Toolspecial biedt ook doeken aan speciaal voor het opnemen van vet en olie. Deze garagedoeken hebben een hoge natsterkte en trekvastheid (PD37X37).

Uitglijden, vallen en struikelen meest voorkomende oorzaak bedrijfsongeval

Alle veiligheidsschoenen hebben een normering die aangeeft waar ze je voor beschermen. De meest bekende normering is de S-normering, die loopt van S1 tot en met S3 voor schoenen, S4 en S5 zijn voor veiligheidslaarzen. Deze normering geeft aan in hoeverre de schoen beschermt tegen belastingen met een bepaalde kracht. S1 heeft alleen een veiligheidsneus, deze schoenen zijn niet geschikt voor werken in een garage.

De S1P- en S3-schoenen hebben naast een veiligheidsneus ook een veiligheidszool. Bij een veiligheidszool kunnen er bijvoorbeeld geen spijkers doorheen komen. De schoenen van Diadora voldoen minimaal aan de S1P normering. Een sportieve veiligheidsschoen met S1P normering is de D-Lift . Beschikbaar in grijs, rood en blauw. De S2 en S3 schoen zijn ook nog waterbestendig.

Art. D-LIFT LOW RED

Buiten de S1 tot en met S5 normering kent een veiligheidsschoen ook de SRA, SRB en SRC-normering. Deze normering gaat over de antislip-kwaliteiten van de zool. Het verschil in de normeringen is dat de testomstandigheden anders zijn. De SRA-zool is getest op een tegelvloer, SRB op een stalen vloer en de SRC voldoet aan alles eisen van de SRA en de SRB-zool.

Let op bij het kiezen van je veiligheidsschoenen; kijk niet alleen naar de S-normering van de schoen maar ook naar de antislipkwaliteiten. Het risico op uitglijden wordt hiermee verminderd, en minder bedrijfsongevallen is iets waar we allemaal voordeel bij hebben. De schoenen van Diadora in ons assortiment zijn allemaal uitgerust met een antislipzool en hebben ook een olieresistente zool, zodat de zool niet kapot gaat als deze in aanraking komt met olie.

Veiligheidnormeringen werkschoenen

    • S1P Veiligheidsneus en veiligheidszool. Antistatisch en energieopname door hak.
    • S3 Veiligheidsneus en veiligheidszool. Antistatisch en energieopname door hak.Waterbestendig.
    • ESD Met zool die statische elektriciteit wegvoert.
    • HRO Met hittebestendige zool tot +300°C.
    • SRA Slipweerstand op keramische tegelvloer met sodiumlauryl sulfate (SLS).
    • SRC Slipweerstand op keramische tegelvloer met sodiumlauryl sulfate (SLS) en op stalen vloer met glycerol.

Direct te bestellen bij je automotive grossier of www.toolspecial.com

Dit artikel is gesponsord door Fource

OOMT webinar: veilig werken met machines en gereedschap

OOMT webinar: veilig werken met machines en gereedschap

Veilig werken is een belangrijk thema in de autobranche, vooral nu elektrische auto's steeds meer voorkomen. Het onderhoud van deze vervoersmiddelen vereist specifieke vaardigheden en procedures. Daarnaast blijft het onderhoud van de grootste groep - de traditionele brandstofauto's - een essentieel onderdeel van het werk. Hoe zorg je ervoor dat je risico's vermijdt? En hoe breng je veilig en gezond werken onder de aandacht? Daarover gaat het komende OOMT-webinar.

Zo ziet verontreiniging door koelvloeistof in een EGR-koeler eruit

Koelvloeistof in het uitlaatsysteem: een serieus probleem - maar wat...

Het probleem van koelvloeistof in het uitlaatsysteem is een serieuze kwestie, vooral als er een turbo in het spel is. Gewaarschuwd door eerdere berichten over dit onderwerp, vermoedt een ervaren monteur dat hij alert te werk moet gaan bij een Volkswagen Golf 1.5 TSI uit 2018. Bij een korte inspectie zag hij namelijk in het uitlaatsysteem sporen van vermoedelijk koelvloeistof. Hoe kan dat en nog belangrijker: hoe los je het op?

Tweederde van de autotechnici in onze enquête is tevreden over de inrichting van hun werkplaats.

Hoe ziet de ideale werkplaats eruit?

Op zoek naar goede autotechnici? Houd dan je werkplaats tegen het licht. Is die goed ingericht, dan kiest een autotechnicus eerder voor jou als werkgever. Dat blijkt uit AMT's mini-enquête over de ideale werkplaats. De uitslag vertelt ook aan welke eisen de werkplaats moet voldoen. Dus, pen en papier bij de hand, hier volgt het verlanglijstje van de moderne autotechnicus.

Salah Ouchen wil geen mengeling van oude en nieuwe apparatuur. "Als ik alles in één keer vervang, werk ik de komende vijftien jaar zorgeloos." - Foto's: John

AutoGarage Uithoorn investeert in nieuw pand, inrichting én...

Salah Ouchen, eigenaar van AutoGarage Uithoorn, heeft de afgelopen vijftien jaar hard gewerkt om zijn garagebedrijf op te bouwen. Nu zet hij de volgende grote stap met een gloednieuw pand en nieuwe apparatuur. Hoe betaalt deze forse investering zich terug? Salah Ouchen legt uit waarom vernieuwing onvermijdelijk was.

Jan-Paul Poldervaart, de nieuwe Commercieel Directeur van Automotive MediaVentions: “Zolang de overheid een inconsistent beleid voert, zal het een uitdaging blijven om nieuwe en tweedehands EV’s aan de man te brengen.”

De klantreis moet kort en aangenaam zijn

Jan-Paul Poldervaart is de nieuwe Commercieel Directeur van Automotive MediaVentions, bekend van occasionsites als AutoTrack, Gaspedaal.nl en AutoWereld.nl. Als schakel tussen het autobedrijf en de consument is het zijn missie om het koopproces zo goed mogelijk te stroomlijnen.

Niels Smelter: “De service van AA-Equipment Support is uitstekend; een betrouwbare partner.”

Launch X-431 optimaliseert werkplaats-efficiëntie

Niels en Saskia Smelter namen in 2017 het bedrijf van hun (schoon)vader over. Sindsdien concentreren zij zich als ervaren universele garagisten op het wagenpark van Hengelo en omgeving, én op kampeerauto's. Auto en Camper Smelter beschikt sinds 2019 zelfs over een eigen werkplaats en stallingsruimte voor campers. Waarom kiest Niels voor het Launch X-431 diagnoseapparaat?

"OOMT biedt soms meer dan ik weet"

"OOMT biedt soms meer dan ik weet"

Ruth Lokhorst van Autobedrijf Lokhorst-Zoet in Elburg liet onlangs een gastvrijheidscheck via OOMT doen om te kijken wat hun klanten ervaren en waar de verbeterpunten zitten. Dat kan veel waardevolle inzichten opleveren, ook als je juist een heel fijn bedrijf weet te runnen. "Ik zie genoeg dingen die verbeterd kunnen worden."

Geen gas, wel een warmtepomp, laadpalen en een carwash plus netcongestie is stroomtekort.

Nieuw bouwen? Zo blijf je netcongestie de baas | VIDEO

Mobiliteitscentrum De Beijer bouwde nieuw op een A-locatie. Netcongestie gooide bijna roet in het eten. Hoe De Beijer dat oploste? Dat is een sterk verhaal.

Hoe AD Garage de groei van Bergmans Auto's versnelt

Hoe AD Garage de groei van Bergmans Auto's versnelt

Stel je een krachtig trio voor van distributeur, grossier en garagebedrijf. Samen vormen ze een drietrapsraket naar succes en dat is precies wat Doyen Auto, Autodistribution en AD Garage doen. Tom Bergmans van Bergmans Auto's in Veldhoven legt uit hoe AD Garage hem helpt groeien.

Rogier Roet, formulemanager van AutoFirst.

AutoFirst: topservice en efficiënte bedrijfsvoering

AutoFirst komt uit het BOVAG ROSA onderzoek als een van de best gewaardeerde garageformules van Nederland. Dankzij effectieve marketingondersteuning en een modulaire aanpak helpt AutoFirst autobedrijven met een hogere klanttevredenheid, een betere bedrijfsvoering en personeelswerving. Hoe doet AutoFirst dat?

Werken met waterstof vergt kennis, maar ook de juiste werkplaatsinrichting. - Foto's: Gert te Lintelo

Werken met waterstof vereist aangepaste werkplaats en veel...

Hoewel bij het emissievrij rijden de 'stekkerauto' het pleidooi voorlopig lijkt te winnen, krijgt waterstof bij zwaar transport de meeste kansen toegedicht. Zowel bij personenauto's als bij trucks en bussen vraagt waterstoftractie om een aangepaste werkplaats en kundige autotechnici. Op bezoek bij TB Truck & Trailer Service in Breda en bij de Toyota Mirai-werkplaats van Louwman & Parqui in Raamsdonksveer.

Licht en ruimte. Mooie werkplekken, verwarmde vloer, alle equipment onder handbereik en ruitensproeiervloeistof, twee typen olie en perslucht op iedere werkplek beschikbaar.

Van garage naar mobiliteitscentrum: zo bouwde De Beijer nieuw op...

Droom even mee. Stel je eens voor dat je helemaal nieuw kon bouwen. Hoe zou dat er dan uitzien? Autobedrijf De Beijer maakte die droom waar, ging van een C-locatie in Randwijk naar een A-locatie bij knooppunt Valburg en bouwde daar een heus mobiliteitscentrum. Wat dat inhoudt? Kijk maar.